Za humanost tražio 700 maraka

Dejan Jovičić
Za humanost tražio 700 maraka

Srbac - Humanitarni koncert koji je trebalo da bude održan u ponedjeljak u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci otkazan je u posljednji čas jer je pijanista korepetitor Bartolomej Stanković iz Visokog pred nastup tražio honorar od 700 maraka.

Sav prihod od koncerta na kojem je trebalo da nastupi i prva violina Banjalučke filharmonije Jovana Raljić bio je namijenjen za uplatu na žiro račun Vlade Republike Srpske kao pomoć stanovništvu pogođenom poplavama.

Raljićeva kaže da je u šoku zbog ovakvog raspleta jer ništa nije ukazivalo na to da će doći do otkazivanja nastupa.

- Koncert smo pripremali već desetak dana i svi u organizaciji su odlučili da se odreknu honorara. Ja sam čak ostavila studije violine u Gracu i propustila nekoliko predavanja kako bih svirala za naš narod. Sa Bartolomejom sam se dogovorila da mu obezbijedimo samo troškove prevoza, smještaj i hranu, na šta je on pristao - tvrdi Raljićeva.

Ipak, problemi su počeli tokom vikenda kada je Stanković zatražio da razgovaraju o finansijama, tražeći da mu bude obezbijeđen i honorar od 300 maraka.

- Bila sam neprijatno iznenađena jer se nismo tako dogovorili. Međutim, odlučila sam da ispoštujem njegov zahtjev kako ne bi propao koncert. Ali tada je on otišao korak dalje i zatražio da mu novac bude isplaćen unaprijed. To nisam mogla da uradim jer nisam imala novac. Ipak sam ja student, a ovo je humanitarni događaj - ističe Raljićeva.

Kaže da je ponudila da mu dio novca isplati prije koncerta, a ostatak poslije nastupa, što Stankoviću nije odgovaralo, ali je prihvatio da nastavi probe.

- Cijelo vrijeme se bahato ponašao, diktirajući neke svoje uslove. Nije mu odgovaralo ni to što smo tonsku probu u nedjelju morali odraditi u nekom studiju, jer nismo mogli obezbijediti salu Banskog dvora koja je bila zauzeta - kaže Raljićeva.

Sve je kulminiralo u ponedjeljak na generalnoj probi kada je Stanković izričito zahtijevao da mu odmah bude isplaćen cijeli honorar.

- Ponovila sam da nisam u mogućnosti da to učinim, a onda je on uzviknuo da povećava honorar na 700 maraka i napustio salu. Od tada ga više nismo vidjeli niti se poslije javljao - razočarana je Raljićeva.

Dodaje da sa Stankovićem ranije nije uopšte sarađivala, ali je od muzičkih stručnjaka čula samo pohvale za njegov rad.

- Planirali smo da postavimo kutiju u koju bi posjetioci ostavljali dobrovoljne priloge za poplavljeno stanovništvo, a Stanković je u jednom trenutku čak predlagao i da uzmem novac iz te kutije da mu isplatim honorar, ako ga ne budem imala - kazala je Raljićeva.

Nedostupan za pozive

Bartolomej Stanković juče je cijeli dan bio nedostupan za telefonske pozive. Pijanista je rođen 1988. godine u Zenici, a diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je pijano master studije na pijanističkoj akademiji Steinway Soceity del Garda u Veroni u klasi prof. Frederica Gianella. Nastupao je širom BiH, Hrvatske, Slovenije i Italije, kao solista i u raznim kamernim sastavima, a osvojio je i niz nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana