Za Dva jahača na plaži 550.000 funti

Priredila: Aleksandra Madžar
Za Dva jahača na plaži 550.000 funti

London - Slika njemačkog slikara i grafičara jevrejske nacionalnosti, vodećeg zagovornika impresionizma svog vremena Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" biće ponuđena na aukciji kuće "Sotbi" u Londonu.

To je ujedno i prvo djelo iz kolekcije Kornelijusa Gurlita koje se prodaje na jednoj aukciji, a "Sotbi" očekuje da će za Libermanovu sliku iz 1901. godine dobiti najmanje 550.000 funti (766.000 evra).

Slika je jedan od više od 1.600 zaplijenjenih umjetničkih predmeta iz Gurlitovog stana u Minhenu.

U Gurlitovoj kolekciji su djela poznatih slikara poput Pabla Pikasa, Marka Šagala, Anrija Matisa, Ota Diksa i Maksa Libermana. Gurlit je rekao da je ta djela naslijedio od svog oca, prodavca umjetničkih djela, koja su konfiskovali ili kupili nacisti. Mnoga od tih djela zadržao je za sebe.

On je umro u maju, a kao jedinog nasljednika označio je švajcarski Muzej lijepih umjetnosti u Bernu. Muzej je prihvatio neprocjenjivo vrijednu umjetničku kolekciju, ali je istakao da će sarađivati sa zvaničnicima Njemačke da bi svaki predmet koji su oteli nacisti bio vraćen jevrejskim vlasnicima.

Liberman je rođen 1847. godine, a ovaj svijet napustio je 1935. Rodio se u porodici jevrejskog poslovnog čovjeka, a studije umjetnosti mu je u mladosti nakratko prekinula služba u francusko-pruskom ratu.

Nakon smrti roditelja nasljedstvo je iskoristio da bi pokupovao francuske impresionističke slike i na osnovu njih razvio svoj stil.

Od 1899. do 1911. godine bio je na čelu avangardnog umjetničkog udruženja Berlinska secesija. 1920. godine je postao predsjednik pruske akademije umjetnosti. Sa te pozicije odstupio je 1933. godine u znak protesta, kada je nacistička vlast zabranila izložbe jevrejskih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana