Za bibilioteku u Kikindi - 250 knjiga

Srna
Foto: Srna

KIKINDA - Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji doniralo je danas 250 knjiga Narodnoj biblioteci u Kikindi.

Donaciju je uručio šef Predstavništva Mlađen Cicović, koji je rekao da je riječ o akciji koju Predstavništvo sprovodi već osam godina i tokom koje je bibliotekama širom Srbije uručeno više od 10.000 knjiga.

"Posle svakog sajma knjiga (u Beogradu), mi knjige koje izdavači iz Republike Srpske predstavili na sajmu, poklanjamo bibliotekama širom Srbije", rekao je Cicović novinarima.

On je naglasio da je najvažnije da postoji izuzetna spremnost da se radi na očuvanju srpskog naroda i nacionalnog identiteta na ovom prostoru.

"To pravo potpuno isto dajemo svim drugim narodima, jer nema budućnosti ako svi na ovom prostoru ne budemo srećni", rekao je Cicović.

On je istakao da je Predstavništvo spremno da sa Kikindom sarađuje u svim oblastima koje afirmišu knjigu, a gdje spada i organizovanje književnih susreta.

Prema njegovim riječima, time bi na najbolji način dali doprinos očuvanju srpske kulture, tradicije jezika i pisma.

"Kada očuvamo naš nacionalni identitet, imajući u vidu da smo radan narod, onda ćemo sigurno imati i ekonomsku i svaku drugu budućnost na ovom prostoru", rekao je Cicović.

Direktor Narodne biblioteke Bane Marjanović i gradonačelnik Kikinde Nenad Lukač zahvalili su na donaciji, te izrazili spremnost za saradnju u raznim oblastima.

"Danas smo razgovarali i o mogućoj saradnji na planu posvećivanja pažnje marginalnim grupama i ljudima sa posebnim potrebama", rekao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, saradnja na pomoći slabovidim licima će se odvijati u sklopu razmjene iskustava sa jednom organizacijom u Banjaluci koja vrlo dobro radi na tom planu.

"Ideja je da književnici iz Srpske bude naši gosti i prezentuju svoj rad i da saradnja bude dvosmerna, odnosno da mi naše pisce promovišemo u Republici Srpskoj", rekao je Marjanović.

Lukač je naveo da je danas pokrenuto niz akcija i projekata koji će biti zajednički realizovani.

"Grad Kikinda koji sa Republikom Srpskom ima neraskidive veze nastaviće da održava i unapredi odnose i veze sa svim gradovima u Srpskoj", rekao je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana