Vukova revolucija preobrazila srpsku kulturu

Priredila: Mirna Pijetlović
Vukova revolucija preobrazila srpsku kulturu

Loznica - Vuk nas je uveo u Evropu, kojoj i dan-danas, ne samo da težimo, već i pripadamo. Rekao je ovo ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, koji je u ponedjeljak uveče u Loznici otvorio 82. Vukov sabor.

Kako je ocijenio Tasovac, jezička revolucija Vuka Stefanovića Karadžića je u biti preobrazila srpsku kulturu. Uzevši narodni govor kao osnovu za standardni književni jezik, Vuk je, prema riječima Tasovca, "radikalno izmenio naš pogled na sebe same, na istoriju, na naše poimanje nacionalnog identiteta i na naše shvatanje kulturnih vrednosti". 
On je ukazao da ga tadašnja srpska elita, spisatelji, naučnici, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, nisu prigrlili, slavili, podržali, razumjeli, niti osokolili. 

- Govorili su da je imao "skvernu figuru: noge hrome, ruke sakate, usta kao ženska čarapa, usta koja nisu srpskoga kroja, niti srpske proiznosu reči", i da je zato bilo teško očekivati da će mu bilo "što iz glave izići što čuruk dobiti neće" - podsjetio je Tasovac. 

On je konstatovao da je "svaka sličnost sa današnjim trenutkom potpuno slučajna" i ocijenio da je konzervativno mišljenje u svojoj biti nostalgično, jer "isključivo peva hvalospeve prošlosti, izgubljenoj nevinosti, nekom zamišljenom zlatnom dobu, u kome je sve uvek bilo bolje nego što je danas". 

- Zato su istinski reformatori u svom vremenu najčešće izloženi žestokim napadima, nerazumevanju, često i podsmehu elite. Samo oni koji imaju snage da se tome odupru i istraju na svom putu imaju šansu da steknu zahvalnost i poštovanje svojih potomaka - rekao je Tasovac u Centru za kulturu "Vuk Stefanović Karadžić". 

Prije zvaničnog otvaranja Vukovog sabora, u Tršiću je otkrivena spomen-ploča Jerneju Kopitaru, jednom od najznačajnijih saradnika Karadžića. Ovo je jedno od prvih spomen-obilježja Kopitaru u Srbiji i postavljeno je na zidu kraj ulaza u Muzej jezika i pisma u rodnom selu Vuka Karadžića.

Otvorena je i izložba "Kopitar i Vuk", a početak saborovanja obilježilo je i izvođenje pozorišne predstave "Azbučni rat" u režiji Barbare Novakovič-Kolenc, po tekstu Ive Svetine.

Na završnoj svečanosti 20. septembra u Tršiću saborsku besjedu održaće profesor dr Boško Suvajdžić.

Program

Tokom saborskih dana jedan od programa biće posvećen stogodišnjici rođenja Branka Ćopića. Pozorišnu predstavu "Valjevska bolnica", nastalu po knjizi "Vreme smrti" Dobrice Ćosića, na saborištu će u koprodukciji izvesti Kruševačko pozorište, Univerzitet umetnosti Kosovska Mitrovica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić", koji je i organizator Vukovog sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana