Vuk Ršumović: Ničije dete promenilo me kao čoveka

Aleksandra Madžar
Vuk Ršumović: Ničije dete promenilo me kao čoveka

Beograd - Kada čovek toliko dugo radi neki film, uloži mnogo vremena i energije, to mu promeni život. To je iskustvo koje vas menja i u profesionalnom smislu, ali i intimno kroz to sazrevate i učite o sebi.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" scenarista i reditelj Vuk Ršumović, čiji je film "Ničije dete" osvojio vrijedna priznanja na festivalu u Veneciji i postigao najveći uspjeh srpske kinematografije u ovom vijeku.

Svjetska premijera njegovog debitantskog ostvarenja održana je 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji u prepunoj dvorani "Perla", a nakon projekcije publika je stojeći, ovacijama i uzvicima pozdravila ekipu filma.

Film "Ničije dete" na samom početku svog života na velikom platnu ovjenčao se glavnom nagradom publike koja se dodjeljuje za najbolji film prikazan u selekciji "Nedjelja međunarodne filmske kritike" na prestižnom venecijanskom festivalu.

- Kada se prisetim kroz šta sam sve prolazio radeći na filmu, shvatim da je to za mene bila velika škola. Mislim da se posle ovog filma osećam mnogo zrelijim i iskusnijim, jer sam dosta toga radio prvi put - istakao je Ršumović.

Pored glavne, film je osvojio još dvije nagrade, i to onu koju dodjeljuju kritičari kao i nagradu za najbolji scenario.

- Stvarno mi mnogo znače sve te nagrade u Italiji, prvenstveno zato što smo dobili nagradu za celi film. Mislim da je to priznanje koje pripada svima koji su učestvovali u realizaciji ovog ostvarenja. Meni kao scenaristi posebna je ta nagrada za najbolji scenario u tom usko profesionalnom smislu - dodao je Ršumović.

Ipak, kako je rekao, druge dvije nagrade su mu daleko značajnije.

- Ponosan sam na nagradu kritike i nagradu publike. Sve je na neki način objedinjeno i to je sjajno. Ne dešava se baš tako često da publika i kritika imaju isto mišljenje - naglasio je umjetnik.

Radnja filma koji je osvojio Veneciju, a koji srpskom narodu služi za ponos oživljena je po istinitom događaju koji gledaoce vraća u rano proljeće 1988. godine u planine BiH. Tada su lovci među vukovima pronašli divljeg dječaka. On je dobio ime Haris i poslat je u centralno prihvatilište SFRJ u Beogradu, gdje počinje njegova socijalizacija.

- Ova priča na neki način govori o apsurdu rata koji smo doživeli. Stavljamo se u vizuru dečaka koji je odrastao u divljini. Ime mu je dato nasumično i ono postaje njegova nacionalnost i sudbina, bez obzira na to što se ne zna da li je bio Srbin, musliman, Hrvat. Nadam se da će gledaoci, kada pogledaju film iz dečakove vizure, i sami doći do zaključka koliko je sve to bilo besmisleno - istakao je Ršumović.

Novi film

Vuk Ršumović rekao je da radi na novom filmu.

- Kada čovek završi jedan projekat, već kreću pitanja šta će se dalje dešavati. Pošto sam pisac, scenarista, imam mnogo ideja, ali nije tako lako odlučiti koja je prava. Jako je važno da se odlučite za ideju u koju duboko verujete. Još nisam prelomio u kom pravcu da krenem - rekao je Ršumović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana