Vuk Karadžić bio najmoderniji čovjek svoga doba

Aleksandra Glišić
Vuk Karadžić bio najmoderniji čovjek svoga doba

Beč - Povodom 30 godina postojanja i rada Vukove zadužbine (1987-2017) članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ - odbor u Austriji u okviru „Prosvjetinih susreta i razgovora“ održali su veče posvećeno zadužbini.

Ukazano je na važnu ulogu i djelovanje Vukove zadužbine na cjelokupnom duhovnom prostoru srpskog naroda.

U programu su učestvovali dr Boško Suvajdžić, dr Slavko Veinović, dr Mina Đurić, Ljiljana Simić, Gordana Ilić Marković i Srđan Mijalković.

Predstavljajući rad Vukove zadužbine, dr Boško Suvajdžić je istakao da je je Vuk Stefanović Karadžić bio najmoderniji čovjek svoga doba, da je išao ispred svog vremena, da je bio, mnogoevropski. Istakao je i da je Beč bio centar Vukovske ideje.

Glavni i odgovorni urednik lista „Zadužbina“ dr Slavko Veinović, predstavio je prisutnima izdavačku djelatnost, između ostalih, časopis „Danicu“, „Danicu za mlade“, „Sabrana dela“ Vuka Stefanovića Karadžića.

Naglasio je da Vukova zadužbina slijedi oprobani model malih koraka u kontinuitetu, jer samo takav rad donosi rezultate.

Nadahnuto predavanje o Vukovom radu i dobu u kome je živio i stvarao održala je dr Mina Đurić.

Profesor na Institutu za slavistiku u Beču gospođa Gordana Ilić-Marković, govorila je o životu i radu Vuka Karadžića. Napomenula je da treba izdignuti ulogu njegove supruge Ane Kraus, u nekoj narednoj studiji o životu Ane i Vuka.

Urednica „Vukovog čitališta“ Ljiljana Simić čitala je pjesme „Sve o Vuku“ Đorđa Sibinovića i „Srbima svima i svuda“ dr Miodraga Matickog, predsjednika Skupštine Vukove zadužbine.

Prof. Srđan Mijalković, zahvaljujući, u ime „Prosvjete“, gostima na poklonjenim knjigama istakao je značaj ovakvih susreta i najavio novi početak u saradnji između „Prosvjete“ i Vukove zadužbine.

Prof. Svetlana Matić pozvala je sve da iskoriste priliku i postanu zadužbinari i prenumerati časopisa „Danica“, naglašavajući da se SPKD „Prosvjeta“, a i Vukova zadužbina zalažu za očuvanje kulturne srpske baštine, srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana