Vučić: Šobajić svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrijednosti za koje se vrijedi boriti

Srna
Vučić: Šobajić svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrijednosti za koje se vrijedi boriti

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti Miloša Šobajića, navodeći da je sa velikom tugom primio vijest o smrti jednog od najvećih slikara ovog doba, koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promijenio um, etničku scenu Evrope i svijeta.

Vučić je naveo da su Šobajićeva vizionarska djela decenijama predstavljala ogledalo civilizacije i današnjeg vremena.

-Monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života  - istakao je Vučić.

On je naveo da je Šobajić tokom decenija svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrijednosti za koje se vrijedi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvijek obiluje izazovima.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je svako Šobajićevo djelo predstavljalo putokaz ka svjetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je vidio čovjeka, kao jedinu i centralnu vrijednost civilizacije.

On je istakao da Šobajićeve slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svjedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vjere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrijednosti.

- Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti - navedeno je u telegramu Vučića.

Poznati srpski i francuski slikar i vajar Miloš Šobajić preminuo je od virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana