Vrt uživanja čeka publiku

Aleksandra Madžar
Vrt uživanja čeka publiku

Venecija - Akademski slikar Mladen Miljanović i tehničari Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u potpunosti su adaptirali izložbeni prostor BiH na 55. venecijanskom bijenalu "Vrt uživanja" u Palati Malipiero.

Zvanično otvaranje paviljona BiH i izložbe Mladena Miljanovića biće održano 30. maja u 19.30 časova.

U toku su završni procesi produkcije paviljona, a umjetnik je već razgovarao sa nekoliko novinarskih ekipa, koje uveliko pokazuju zanimanje za "Vrt uživanja".

- Uvjerena sam da će koncept Mladena Miljanovića, kao reminiscencija na poznato renesansno djelo Hijeronimusa Boša, u potpunosti odgovoriti temi ovogodišnjeg bijenala - "Enciklopedijska palata", glavnog kustosa Masimilijana Đonija, te postići očekivani publicitet - istakla je komesar izložbe Sarita Vujković.

Pored izložbe BiH, na ovogodišnjem bijenalu posjetiocima ovog velikog kulturnog događaja svojim radovima predstaviće se još 88 država.

- Nosilac cjelokupnog koncepta umjetnika Mladena Miljanovića je ideja o neobuzdanosti individualnih želja, individualnih istina, kao kolektivnog apsurda društvene realnosti - podsjetila je Vujkovićeva.

Dodaje da su se ovi konstitutivni nosioci, materijalizovani kao reminiscencija na poznato renesansno djelo Hijeronimusa Boša "Vrt uživanja", čvrsto ukorijenili u ovovremeni materijalni svijet raznovrsnih iskustava običnih ljudi, kao najautentičnijih i najbanalnijih realnosti posttranzicijskog društva.

U Palati Malipiero su u toku i finalne pripreme paviljona Slovenije, Crne Gore, Estonije i centralne Azije, koji će takođe svoje izložbe otvoriti 30. maja. 

Inicijativu za zvanično učešće BiH na ovoj velikoj, značajnoj i tradicionalnoj manifestaciji pokrenuo je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Ponuđeni model Muzeja savremene umjetnosti RS prihvatilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz saglasnost nadležnih resornih ministarstava Republike Srpske i BiH.

Ljepota različitosti

- Paviljon se bavi idejom želja i nečega što ima svoj pluralizam i definiše ljepotu različitosti. Ljepota nečega je u jednom vrtu, a ne u jednom cvijetu. Takođe, ljepota je u različitim oblicima flore koja se nalazi u njemu i to se generalno identifikuje i sa različitim kulturama koje žive na prostorima BiH - naglasio je Mladen Miljanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana