Vrijeme prekinulo filmsku magiju

Ratomir Mijanović
Vrijeme prekinulo filmsku magiju

Trebinje - Pomalo nestvarno izgledale su slike sa ulica Trebinja. Kolone vojnih vozila sa rashodovanim haubicama, protivavionskim topovima i ostalim oružjem išle su ulicama grada.

To je značilo samo jedno - u ponedjeljak je prekinuto snimanje na setu najnovijeg igranog filma Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Poslije gotovo četvoromjesečnog rada, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prekinuto je snimanje ovog filma. Poslije mukotrpnog rada u selima Klobuk i Uvjeća, u Trebinju i na lokacijama u neposrednoj blizini grada, poznati režiser Emir Kusturica je ekipi glumaca, saradnika, radnika i snimatelja dao "voljno" i za ovu godinu završio rad na snimanju svog najnovijeg ostvarenja.

Dolazak zime i česte promjene vremena uslovili su da zaustavimo rad na filmu, rekao je režiser Emir Kusturica.

- Prekinuli smo snimanje do proljeća naredne godine. Možemo reći da je snimanje smišljeno prekinuto jer nastavak podrazumijeva korišćenje brojnih filmskih trikova. Ja volim da kažem da su ti trikovi "sporohodni" i treba mnogo vremena da se naprave. Uvjeren sam da će film do sredine naredne godine u potpunosti biti gotov. Poslije toga slijedi dalji rad na produkciji, a premijera će biti u Kanu 2016. godine - kazao je Emir Kusturica za "Glas Srpske".

Kusturica ističe da planira da u filmu "Na mliječnom putu" na filmsko platno prenese trilogiju koja treba da oživi priču o suprotnosti rata i ljubavi, priču za koju Kusturica kaže da je centralna ideja njegovog života. 

Kroz film se prožimaju sve ideje prethodnih, od baladičnih tonova "Doli Bel", do suprotnosti koje se sudaraju kroz njegove scenarije. Ovaj put je to rat, kao glavna karakteristika ovog podneblja i ljubav kao najveća suprotnost rata. Prisustvovali smo audiciji za izbor vojnika, statista. Iako su uniforme dosta asocijativne, Kusturica ne želi u svom filmu da deklariše bilo koju vojsku. Rad na filmu, tokom proteklih mjeseci, karakterisali su velika posvećenost, ali i odlična saradnja između glumaca i ekipe. Kusturica ističe da su ga iznenadile priče koje su objavljivane u pojedinim medijima proteklih dana. Neki mediji su prenijeli da su nezgode na snimanju doživljavali Emir Kusturica, Sloboda Mićalović, Sergej Trifunović... Kusturica, sa vidnim ogorčenjem, sve navedeno demantuje.

- Sve priče o nezgodama na snimanju filma, o povredama mojim ili nekih glumaca bile su klasična laž. Sve je pusta laž i karakteristika "žutara" koji danas vladaju. Niti je Boba Mićalović pala, niti je trebalo da padne sa magarca. Niti je krvarila, kako su napisali na šest mjesta. Sve je izmišljeno - kaže Kusturica. 

Kako nezvanično saznajemo, nastavak snimanja uslijediće na proljeće, ali će i to zavisiti od vremenskih prilika, odnosno neprilika. Predviđeno je takođe da na proljeće u Trebinje ponovo dođe i Monika Beluči, kao i ostali akteri ovog igranog ostvarenja.

Monika

Prvi kadrovi filma "Na mliječnom putu" snimljeni su u junu ove godine na Mećavniku. Snimanje je nastavljeno u Uvjeći, a potom i u centru Trebinja. Film "Na mliječnom putu" činiće tri priče, o zmiji, ljubavi i monaštvu. Glavnu žensku ulogu tumači filmska diva Moniki Beluči, dok je glavni muški protagonista sam Kusturica, a jednu od bitnih uloga igra i Sloboda Mićalović. Film se radi u meksičkoj produkciji, a premijera bi trebalo da bude u Kanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana