Vrijedno priznanje: Zlatna buklija za emisiju „Tajne muzeja“

B.P.
Vrijedno priznanje: Zlatna buklija za emisiju „Tajne muzeja“

BANjALUKA-Dokumentrana emisija „Tajne muzeja“ u produkciji ATV-a , nagrađena je prvom nagradom za dokumentarni studij o umjetnosti na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani.

Emisija čija je autorka Ena Mitrovska, a redateljka Anja Kavić bavi se  kulturnom i istorijskom baštinom Republike Srpske. Riječ je o 15 emisija u kojima se gledalac detaljnije upoznaje sa manje ili više poznatim artefaktima, zbirkama, legatima, predmetima iz raznih perioda ljudskog društva kroz zanimljive priče kustosa muzeja širom Srpske kroz njihove depoe i arhive.

Svako izdanje emisije je posvećeno jednom muzeju.

 „Tajne muzeja“ su svojevrstan „behind the scene“ projekat ili projekat iza kulisa koji na jedan pristupačan način daje uvid na sve one priče muzeja „skrivene” od očiju javnosti. Ovom prilikom je nagrađena prva epizoda serijala „Tajne muzeja“ koja predstavlja uvod u serijal te gledaocima daje odgovore na pitanja: Šta je to pojam muzeologije, koji su to muzeji u Republici Srpskoj, koliko je važno imati uvid o istoriji i kulturi jednog naroda i šta je to sve što možemo otkriti u narednim izdanjima. Sagovornik je Ivana Pandžić, kustos i arheolog Muzeja Republike Srpske.

U autorskoj ekipi nalaze se još kamermani Vanja Milošević, Luka Ručnov i Đorđe Bojić, montažer Vladimir Milojević, grafički urednik Aleksandar Matić, dok je tekst čitala Zorica Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana