Vrhun­ski maj­sto­ri ot­kri­li taj­ne fo­to­gra­fi­je u Trebinju

Ra­to­mir Mi­ja­no­vić
Vrhun­ski maj­sto­ri ot­kri­li taj­ne fo­to­gra­fi­je u Trebinju

Tre­binje - Tre­binje je ovih da­na u zna­ku fo­to­gra­fi­je. a u okvi­ru tra­di­ci­onal­ne ma­ni­fes­ta­ci­je "Tre­binjski da­ni fo­to­gra­fi­je" održa­va­ju se mno­go­broj­ne ra­di­oni­ce po­put fo­to­gra­fi­sanja na te­re­nu ana­lo­gnim fo­to­apa­ra­tom i crno-bi­je­lim fil­mom, kao i izra­da tih fo­to­gra­fi­ja u la­bo­ra­to­ri­ji.

Oni ko­ji že­le da ne­što na­uče o fo­to­gra­fi­ji - ima­ju od ko­ga i da na­uče. Me­đu naj­kva­li­te­tni­jim su To­mi­slav Pe­ter­nek i dr Zo­ran Mi­lu­ti­no­vić.

Po­zna­ti srpski fo­to­graf umje­tnik sta­ri­je ge­ne­ra­ci­je To­mi­slav Pe­ter­nek iz Beo­gra­da održao je u Kul­tur­nom cen­tru, u okvi­ru šes­tih po re­du "Tre­binjskih da­na fo­to­gra­fi­je", pre­da­vanje je­dnos­ta­vnog na­zi­va "O fo­to­gra­fi­ji".

- Pred­stavljanje i obe­le­ža­vanje fo­to­gra­fi­je je te­ma ko­ja se na­me­će kroz ra­zne izlo­žbe ko­je sam do sa­da imao i gle­dao, jer mo­že­te sni­mi­ti naj­bolju fo­to­gra­fi­ju, ali ako je ni­ko ni­je vi­deo, ona ne pos­to­ji i ne­ma ni­ka­kve vre­dnos­ti - re­kao je Pe­ter­nek.

Ilus­tru­ju­ći va­žnost fo­to­gra­fi­je, on na­gla­ša­va da i zemlja i njen na­rod do­bi­ja­ju mno­go objavljivanjem fo­to­gra­fi­ja iz te zemlje, jer na taj na­čin stva­ra­ju i is­to­ri­ju i uvid u pro­šlost, a da bi se ot­krio po­tpu­ni iden­ti­tet sli­ke i stva­ra­oca, ona, ka­ko ka­že, mo­ra bi­ti i po­tpi­sa­na.

Go­vo­re­ći o di­gi­tal­noj i ana­lo­gnoj fo­to­gra­fi­ji, sam Pe­ter­nek kao po­bor­nik sta­re fo­to-ško­le, ka­že da je du­go igno­ri­sao di­gi­tal­ne me­to­de, sve dok se i sam ni­je uvje­rio da, ako se že­li ići u ko­rak s vre­me­nom, po­tre­bno je pri­hva­ti­ti i sve no­vos­ti to­ga vre­me­na.

Pri­sje­ća­ju­ći se vre­me­na svo­jih prvih fo­to­gra­fi­ja objavljenih u inos­tran­stvu, ka­da je prvu sli­ku obja­vio u Hon­gkon­gu, Pe­ter­nek se do­ta­kao i sa­vre­me­nog pe­ri­oda, vre­me­na laj­ko­vanja i še­ro­vanja fo­to­gra­fi­ja na druš­tve­nim mre­ža­ma, za ko­je ta­ko­đe tvrdi da se, ma­kar bi­la i naj­manja fo­to­gra­fi­ja na "Fej­sbu­ku", mo­ra po­tpi­sa­ti i zna­ti njen autor.

U trebinjskom Kul­tur­nom cen­tru otvo­re­na je i izlo­žba fo­to­gra­fi­ja "Dva sve­ta" prof. dr Zo­ra­na Mi­lu­ti­no­vi­ća iz Beo­gra­da. Otva­ra­ju­ći izlo­žbu, Pe­ter­nek je is­ta­kao da ka­da spo­me­ne­mo ime Zo­ra­na Mi­lu­ti­no­vi­ća, prvo po­mi­sli­mo na do­kto­ra u ze­mun­skoj bol­ni­ci, a on je u stva­ri odli­čan fo­to­graf pri­ro­de.

- Za­hvaljuju­ći njemu 45 ze­malja je sa­zna­lo mno­go le­pše o Srbi­ji ne­go što je ra­ni­je bi­lo. Mi­lu­ti­no­vić je svo­jim fo­to­gra­fi­ja­ma pri­ka­zao le­po­te i ži­vo­tni svet u sve­tu. Ovo je njego­va 17. izlo­žba. I ono što je ve­oma va­žno jes­te to da je on je­di­ni iz Srbi­je ste­kao zvanje ekse­len­ci­je Fe­de­ra­ci­je umje­tni­čkih fo­to­gra­fa sve­ta. Njego­ve fo­to­gra­fi­je su za­is­ta ča­ro­bne, ko­ji­ma je po­ka­zao ži­vot ne sa­mo ljudi već ži­vo­tinja i pti­ca - re­kao je Pe­ter­nek.

Ova izlo­žba sas­to­ji se od 35 fo­to­gra­fi­ja, a svo­ju osno­vnu pos­tav­ku ima­la je u Ča­čku kra­jem pro­te­klog mje­se­ca, u okvi­ru "Da­na fo­to­gra­fi­je u Srbi­ji".

Mi­lu­ti­no­vić je uče­snik vi­še od 300 izlo­žbi fo­to­gra­fi­ja na svim kon­ti­nen­ti­ma, u 45 ze­malja i do­bi­tnik pre­ko 280 po­hva­la i na­gra­da. Pro­gla­šen je za prvog me­đu na­jus­pje­šni­jim auto­ri­ma u Srbi­ji 2009, 2010, 2011. i 2012. go­di­ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana