Vojska umjetnika pobjeđuje zlo

Aleksandra Madžar
Vojska umjetnika pobjeđuje zlo

Banjaluka - Tekst "Plemeniti Hahaj i strašni Hehej" zasnovan je na obrascu savremene bajke, a osnovni cilj ovog dramskog teksta jeste da pokaže kako ljepota pobjeđuje surovost, dobrota zlo, kako je plemenitost duše najmoćnije oružje. Nadam se da će i najmlađi gledaoci prihvatiti i shvatiti tu poruku.

Ovim riječima književnik Ranko Pavlović opisuje glavnu poruku komada za koji je pisao tekst, koji će početkom septembra oživjeti na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.  

- U posljednjoj godini hiljadugodišnjeg mira između dvije susjedne carevine, strašni, ratoborni Hehej počinje da stvara vojsku i da se naoružava, jer želi da porobi susjednu carevinu.  Ni miroljubivom Hahaju ne preostaje ništa drugo nego da i on stvara svoju vojsku. Ali, ne običnu, već vojsku umjetnika - otkrio je o junacima ovog komada Pavlović.

Da je snaga umjetnosti velika i važna, najmlađa publika će svakako moći da spozna kroz ovo djelo, jer u neobičnoj borbi Hehejevim ratnicima prvo se suprotstavlja vojska pjesnika, pred čijim stihovima i njihovom ljepotom zastaju oni koji su naoružani ubojitim oružjem.

- Poslije toga, suprotstavljaju se slikari pred čijim prekrasnim radovima ratoborni Hehejevi vojnici polažu oružje, a na kraju vojska Hahajevih muzičara izvojevaće konačnu pobjedu i počeće novi hiljadugodišnji mir - ispričao je književnik.

Režiju za četvrto djelo Ranka Pavlovića koje se postavlja na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske potpisuje Luka Kecman.

- Iskustvo u saradnji sa Lukom Kecmanom je takvo da vjerujem u uspjeh i ove postavke. On je na istu scenu postavljao moj komad "Princ od Bijelog Luka" i to je, u gotovo šestodecenijskoj istoriji ove pozorišne kuće, bila druga predstava po broju izvođenja, odmah poslije kultnog "Tužnog princa"- podsjetio je Pavlović.

Pored teksta za novi komad, književnik Ranko Pavlović   prije nekoliko dana obilježio je pedeset godina postojanja na sceni pisane riječi, a pečat na godine uspjeha stavio je novom knjigom "Otkupljivač priča".

- Zbirka "Otkupljivač priča" sadrži petnaest dužih i kraćih pripovjedaka, tematski raznorodnih, ali čvršće povezanih dubokim psihološkim preživljavanjem glavnih junaka - rekao je Pavlović.

Ljubitelji ove književne forme imaće priliku da se upoznaju sa različitim likovima, bibliotekarkom koja živi među knjigama svoga oca, piscem koji bježi u osamu da bio bio sam sa sobom i djelom koje stvara, varošanima male sredine koji strahuju od novog, ljudima koji su na izmaku života i koji žive od sjećanja, onima koji su lutali svijetom sa samo jednim ciljem - da se vrate u zavičaj...

- Riječ je o finoj fantastici, datoj tek u naznakama, zasnovanoj na fantastici našeg folklora i usmenog književnog stvaralaštva - ističe književnik.

"Otkupljivač priča"

- U zbirci "Otkupljivač priča" Ranko Pavlović je uspio da, po ko zna koji put, ponudi čitaocima nešto novo, samo svoje. To su priče modernog koncepta i svježeg, originalnog izraza, a ipak pisane izvanredno jednostavnim, čitkim stilom i jezikom. One predstavljaju srećnu simbiozu stvarnog, fantastičnog i folklornog sa dubokim i promišljenim aktuelnim i savremenim porukama i poukama - napisao je u recenziji za knjigu književnik Momčilo Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana