Vojin Ćetković: Nagrada veća od života

Priredila: Mirna Pijetlović
Vojin Ćetković: Nagrada veća od života

Beograd - Nagrada Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Branka i Mlađa Veselinović", za najbolje glumačko ostvarenje premijerno izvedeno u 2014. godini u ovom pozorištu, pripala je Vojinu Ćetkoviću za ulogu u predstavi "Dnevnik o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića.

Dva velika glumačka imena koja su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila od njegovog osnivanja, prije tri godine donirala su ušteđevinu iz koje se nagrada dodjeljuje.

Branka Veselinović je u svom domu ugostila Vojina Ćetkovića. Bili su partneri u predstavi "U potpalublju" i od tada su "na ti".

Glumica Branka Veselinović kaže da uvažava i druge kolege koje su dobile nagradu, ali da je Ćetković "divan umetnik i jednostavan čovek".

- Mislim da su oni jedini glumački par koji je izdržao sve peripetije i jedini glumci koji su darivali glumcima takvu nagradu, tako da je to veće od bilo kakve karijere, veće od života - kaže nagrađeni glumac Vojin Ćetković.

U 96 godina dug Brankin život smjestile su se značajne uloge, "Sterijina nagrada", "Zlatni mikrofoni" i druga priznanja, "Veselo veče", titula ambasadora UNICEF-a, vatrogasnog oficira i bezgranična dobrota i humanost.

- Ja sam sa invalidima pravila časove, deci, omladini, da recituju. Moj posao nije bio samo pozorište - kaže Branka.

Razgovarali su Branka i Vojin o pozorištu, publici, krizi, o ulogama i nagradama koje Vojin osvaja. Gledala ga je u "Dnevniku o Čarnojeviću" i dopao joj se.

- Ovo je mnogo drugačije od svega što sam radio i najteže što sam do sada radio - kaže Ćetković.

Predstava "Dnevnik o Čarnojeviću", u kojoj je briljantnu rolu odigrao Ćetković, rađena je prema istoimenom djelu našeg čuvenog pisca Miloša Crnjanskog. Svojom pojavom, odmah po okončanju Prvog svjetskog rata, Crnjanski je pripao avangardi, razvivši vlastiti pravac sumatraizam. 

Komad

- U komadu mi sve vreme lutamo u doživljajima rata, da bi svaki od tih doživljaja pomerao fokus sa rata na nešto drugo, na nešto drugo bitno - na erotsko čak. Pored teme rata bavili smo se doživljajem života, iskustvom bića, pa čak ne bićem zaokruženo, nego rasparčano, šizoidno, raskidano, iskidano, neobuhvatno - zapisao je režiser Miloš Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana