Vlatko Stefanovski: Kralj gitare suvereno vlada scenom četiri decenije

Aleksandra Madžar
Vlatko Stefanovski: Kralj gitare suvereno vlada scenom četiri decenije

Banjaluka - Veliki umjetnik koji prstima na gitari stvara neke nove živote muzike, a misli i emocije pretvara u najljepše note, Vlatko Stefanovski, ove godine obilježava četrdeset godina uspješnog postojanja na sceni.

Čovjek čija je virtuoznost oduševila svijet, nizom koncerata svojoj vjernoj publici pružio je zadovoljstvo da zajedno sa njim proslave godine u kojima je neiscrpnim radom i ljubavlju prema muzici postao kralj žice.

- Emociju su mi malo pomešane. Godine su prošle u nekom vihoru, u putovanjima, nastupima, snimanjima. Nisam gledao na sat, a vreme je proletelo veoma brzo. Drago mi je što sam toliko toga uspeo da snimim, toliko koncerata da odsviram, upoznam neke velike muzičare i steknem drage prijatelje - rekao je Stefanovski.

Jedan od najpoznatijih balkanskih gitarista i bivši član benda "Leb i sol" sa svojom vjernom saputnicom, gitarom, pokušao je da objasni kakav osjećaj u njemu izaziva saznanje da svojim talentom u ljudima budi najdublja osjećanja.

- Tu nema previše razmišljanja, ali ima puno emocija. Svet muzike je apstraktan, a u isto vreme čaroban i privlačan. Uvek pokušavam da dodirnem svoja osećanja, pre nego što to dam publici. Proces razmene energije sa publikom je čista misterija i čudo - naglasio je Stefanovski.

Za publiku u Banjaluci kaže da je fenomenalna.

- Banjaluka mi je veoma drag grad i volim doći da sviram kod vas. Pamtim i skorašnje posete i veoma davne nastupe. Banjalučani su do sad u mnogo navrata pokazali naklonost i gostoprimstvo prema meni. Verujem da će ta veza ostati i opstati i dalje - dodao je ovaj muzičar.

Stefanovski je nedavno objavio svoj novi album "Seir". Riječ je o novom kantautorskom albumu, jedanaest godina poslije albuma "Kula od karti". Virtuoznost u pjesmama Stefanovski je ovaj put stavio u drugi plan, uhvatio se pjevanja, produkcije i autorstva, te iznjedrio deset pjesama.

- Publika je jako lepo prihvatila album. Zadovoljan sam prijemom i prijatno sam iznenađen. U Makedoniji se album stalno vrti na radiju, a publika u regionu je prihvatila album sa otvorenim očima i ušima. Volim da sviram i pevam nove pesme, i da ih predstavljam publici. To je naravno rizično, jer svi čekaju stare i već dobro poznate refrene, ali moramo otvarati i nove muzičke staze - objasnio je gitarista.

Savjet mladima

- Mladim ljudima koji su zaljubljeni u gitaru, savetovao bih da vežbaju, uče i veruju u sebe. Ne postoje autoriteti koji će kočiti njihov razvoj. Svaka generacija ima pravo na svoju muziku i na svoje muzičke heroje - poručio Vlatko Stefanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana