Vlado Njaradi: Najljepše slike ostavljam Srpskoj

Snežana Tasić
Vlado Njaradi: Najljepše slike ostavljam Srpskoj

Prijedor - Kao učesnik likovne kolonije "Sreten Stojanović" upoznao sam umjetnike iz Republike Srpske, a posebno sam ponosan što su moji radovi postali dio zbirke Muzeja Kozare.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" slikar i grafičar Vlado Njaradi iz Vrbasa čija su djela izložena u prijedorskom Muzeju.

- Mladim slikarima preporučujem da se uključe u rad kolonija koji često može biti značajniji nego semestar na fakultetu - kaže Njaradi, koji iza sebe ima stotine kolektivnih i četrdesetak samostalnih izložbi.

Njegova djela krase brojne svjetske galerije. Radovi koje je poklonio Prijedoru nastajali su u dva umjetnička ciklusa, "Haos" (od 1997. do 2010. godine) i "Od stvarnosti do sna" (od 2010. do danas).

Njaradi je svestrani umjetnik koji je, prema mišljenju likovnih kritičara, uradio mnogo za umjetnost, ne samo na prostoru Vojvodine i Srbije, nego i u regionu.

On je i organizator velike likovne kolonije koja već desetak godina uspješno radi i okuplja najveće umjetnike iz okruženja. Poslije učešća na Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović" u Prijedoru odlučio je da Muzeju Kozare pokloni 21 svoje djelo.

- Saznao sam za bogatu umjetničku zbirku ovog muzeja koju domaćini pažljivo čuvaju. To je bilo presudno da darujem i svoja umjetnička djela, a među njima ima i onih koja su prvi put pred očima javnosti - kazao je umjetnik.

Za Njaradija je posebna čast što su njegovi radovi svoje mjesto našli pored djela velikih imena slikarstva kao što su Branko Miljuš, Sreten Stojanović, Milić od Mačve i Zdravko Mandić.

Na većini slika ovog umjetnika preovladavaju pejzaži, vojvođanska arhitektura, ali i etnografski elementi rusinske zajednice kojoj pripada. Osim akvarela, radi i crteže kombinovanim tehnikama.

- Prijedorska publika ima priliku da vidi presjek mog umjetničkog stvaralaštva. Tu su i radovi koji su bili presudni da postanem član Udruženja likovnih umjetnika Srbije. Nisu izostavljena ni djela sa kolektivnih izložbi - rekao je Njaradi.

Ističe da ga posebno raduje što će njegova djela, koja su izložena u Prijedoru, gostovati i u drugim galerijama u Srpskoj.

Discipline

Vlado Njaradi se bavi različitim likovnim disciplinama, a to su slikarstvo, vajarstvo, grafika, primijenjena umjetnost i crtež. Osim toga, radi i umjetničke fotografije, video-radove, a piše i likovnu kritiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana