Vlado Danić: Note i aplauzi za pamćenje

Aleksandra Madžar
Vlado Danić: Note i aplauzi za pamćenje

Banjaluka - Premijera je ispunila naša očekivanja, ali i očekivanja publike. Posmatrajući orkestar, hor, plesače, sve je bilo fantastično.

Ovim riječima banjalučki operski pjevač Vlado Danić opisuje utiske sa premijere operete Žaka Ofenbaha "Orfej u podzemlju" u režiji Gorana Damjanca, koji mu je povjerio lik Orfeja.

Premijerno izvođenje komada u produkciji banjalučke Akademije umjetnosti 29. aprila na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske označilo je kraj manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Publika je sve vrijeme jakim aplauzom podržavala raskoš talenta sedamdeset pet mladih umjetnika koji su se mjesecima pripremali za nastup.

- Na premijerama je uvijek malo ozbiljnija publika. U početku su imali uzdržane reakcije, ali od polovine predstave su se potpuno prepustili i mi smo to mogli osjetiti - rekao je Danić.

Osvrnuo se i na pretpremijerno izvođenje koje će ostati zapamćeno po ovacijama, publici koja je stojeći aplaudirala i učesnike vraćala nekoliko puta na scenu.

- Gledalo nas je dosta starijih ljudi koji su pamtili neka druga vremena u pozorištu, kada je bilo više klasičnog repertoara, ne samo muzički, već generalno. Uvijek sam više za klasične komade. Osjeti se da je publika željna ovakvih stvari - kazao je Danić.

Orkestrom je dirigovala Branka Radošević Mitrović, a dramatizaciju teksta radio je Mario Ćulum. Za glamuroznu scenografiju i kostimografiju zadužena je Dragana Purković Macan, a koreografiju je osmislila Tanja Dukić-Čičić. U ulozi Euridike našla se operska pjevačica Miljana Brezičanin koja je ovom rolom odbranila magistarski rad na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Danić je potvrdio da mu je rad na ovom komadu veliko i značajno iskustvo, te da je cilj ovog projekta bio da naprave kvalitetnu predstavu.

- Ne bih da kažem da se povlađivalo domaćoj publici. Ipak, ona ima određeni ukus i stav - smatra umjetnik.

Za njega je rad na ovoj opereti, kako kaže, dragocjen, ne samo zbog naslovne uloge, nego i načina na koji su radili na značajnom umjetničkom projektu. 

-  Lijepo je kada umjetnik dobije mogućnost da radi kao što smo mi radili na sceni, sa orkestrom, rediteljem, koreografom, horom, glumcima. Sve to daje novu dimenziju pjevanju i muzici uopšte - istakao je Danić.

Repertoar

Opereta Žaka Ofenbaha "Orfej u podzemlju" uvrštena je na redovni repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ovu odluku donijela je uprava Pozorišta poslije izuzetno velikog interesovanja publike i uspješnog premijernog izvođenja.

- To nam je i bio cilj. Sve zavisi od nas. Bilo bi odlično da se predstava zadrži duže na repertoaru, onda bismo mogli raditi još sličnih komada - kaže Vlado Danić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana