Vladimir Kecmanović: Stiže triler o Ivi Andriću

Aleksandra Glišić
Vladimir Kecmanović: Stiže triler o Ivi Andriću

Beograd - Zajedno sa Dejanom Stoiljkovićem pišem roman u četiri ruke. Reč je o trileru sa temom poslanstva Ive Andrića u Berlinu, od 1939. do 1941. godine.

Najavio je ovo književnik Vladimir Kecmanović koji je sa svojim romanom “Top je bio vreo” nominovan za prestižnu međunarodnu književnu nagradu “Dablin Impak” za 2014. godinu.

Roman “Top” koji govori o ratnim devedesetim u Sarajevu odmah po objavljivanju 2008. godine izazvao je brojne književne polemike, a godinu kasnije ovjenčan je nagradom “Meša Selimović”. Književna kritika svrstala ga je u najbolje srpske romane 21. vijeka. Takođe, ovo djelo bilo je u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a inspirisalo je i reditelja Bobana Skerlića da snimi film čija bi premijera trebalo da bude na proljeće sljedeće godine.

- Sa istoričarem Čedomirom Antićem pripremam biografiju Gavrila Principa. Plan je da obe nove knjige budu objavljene sredinom sledeće godine - kaže Kecmanović.

Laureat “Dablin Impaka” nagrade dobiće 100.000 evra. Kecmanovićev roman na engleskom jeziku objavilo je Srpsko književno društvo iz Kanade, a prevod je radila Sofija Škorić.

U trci za ugledno priznanje su 152 knjige, a Kecmanović se našao rame uz rame sa dobitnicima Nobelove nagrade Mariom Vargasom Ljosom, Hertom Miler i Toni Morison. Među kandidatima su i slavni pisci Alesandro Bariko, Hilari Mantel, Ijan Mekjuan, Džoj Kerol Outs, Džoan Rouling, a nagradu dodjeljuje Gradsko vijeće Dablina.

Djela

Vladimir Kecmanović je objavio više pripovjedaka i romana, “Poslednja Šansa”, “Sadržaj Šupljine”, “Feliks”, “Top je bio vreo” i “Sibir”. Za “Feliksa”, koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dobio je nagradu “Branko Ćopić”, a za “Top je bio vreo” stipendiju Fondacije Borislav Pekić za roman u nastajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana