Vladimir Đukanović: Poslovice otvaraju vrata muzeja

Aleksandra Madžar
Vladimir Đukanović: Poslovice otvaraju vrata muzeja

Banjaluka - Knjiga radnog naziva "Narodni bukvar" treba da približi istoriju, tradiciju i kulturu srpskog naroda najmlađim generacijama.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" autor ovog djela, kustos etnolog iz Muzeja Republike Srpske Vladimir Đukanović, koji već godinu priprema izdanje za najmlađe čitaoce. Bukvar bi trebalo da ugleda svjetlo dana do kraja godine, a Đukanović kaže da će ova knjiga oplemeniti znanje školarcima.

Neke od riječi sa kojima će mališani imati priliku da se upoznaju su: ambar, ardović, verige, grebenik, djedovski štap, zobnica, jabuka, japija, klepka, Njegoš, opanci, oganj, pregača, rešeto, stolovača, fenjer…

- Za svako slovo, od a do š, prikazano je pet riječi. Objasnili smo njihovo značenje, upotrebu i namjenu. Pored riječi stavili smo dijelove junačkih pjesama i poslovice u kojima će dominirati slovo koje želimo da predstavimo - istakao je Đukanović.

U Muzeju Republike Srpske, kako kaže, pripremaju izložbe i druge programe za odrasle, dok djeca najčešće dolaze da pogledaju stalnu postavku.

- Bukvar je veoma originalno ilustrovala akademska slikarka Đurđica Bjelošević. Namijenjen je za školski i predškolski uzrast. Pomoću crteža i fotografija prikazano je kako se nekada odvijano narodni život - kazao je Đukanović.

Osim ilustracija, u bukvaru su i fotografije koje su najvećim dijelom iz zbirki Muzeja Republike Srpske, kao i neke koje su nastajale na terenu.

Bukvar će biti jednako koristan i za odrasle, koji žele da se prisjete nekih izraza za predmete koji se svakodnevno koriste, ali i tradicionalnih muzičkih instrumenata, dječijih igara.

- Ovo izdanje nije namijenjeno za škole. Više je zamišljeno kao knjiga koju će roditelji i djeca zajedno čitati kod kuće - dodaje Đukanović.

Kada je riječ o literaturi kojom se vodio u nastanku ovog izdanja, Đukanović kaže da je najviše koristio ono što se posljednjih godina radilo u Etnološkom odjeljenju.

- Najveći dio svojih izdanja Muzej Republike Srpske podijeli kao poklon, ali ovaj bukvar biće na prodaju u suvenirnici, a cijena će biti prihvatljiva za sve roditelje - rekao je Đukanović.

Promocija

Prva promocija "Narodnog bukvara" trebalo bi da bude u januaru.

- Drugu promociju, koja bi više bila za djecu, planirali smo da uradimo za Noć muzeja, koja se svake godine održava širom Evrope i u muzejima Republike Srpske - kaže Vladimir Đukanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana