Vladan Vukliš: Banjaluka od okupacije do oslobođenja u arhivu RS

Aleksandra Madžar
Vladan Vukliš: Banjaluka od okupacije do oslobođenja u arhivu RS

Banjaluka - Kada smo odlučili da priredimo izložbu povodom oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu, poveli smo se za idejom da je oslobođenje proces, a da bismo prikazali taj proces, morali smo prvo da pokažemo od čega su se ljudi oslobađali, tačnije, protiv čega su se borili.

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” arhivista Vladan Vukliš, jedan od autora postavke “Banjaluka - okupacija i oslobođenje” koju Arhiv Republike Srpske priređuje povodom 70 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

On je zajedno sa Vericom Stošić i Marijanom Todorović-Bilić radio na ovoj značajnoj izložbi, koja će biti otvorena 20. aprila u 13 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Vukliš kaže da je suštinska poruka ove izložbe, koja ima tri cjeline (“Godine okupacije”, “Banjalučke operacije” i “Godina oslobođenja”), da ukaže na kontrast između okupacije i oslobođenja.

- S jedne strane, okupacija je ilustrovana u svim njenim sablasnim, brutalnim, fašističkim crtama. S druge strane, oslobođenje koje je nastupilo 1945. godine, iako ograničeno već poznatim istorijskim kontekstom, nesumnjivo predstavlja upravo to, oslobođenje - rekao je Vukliš.

Naglasio je da je to velika izložba koja na 38 panoa donosi mnoštvo grafički kvalitetnih reprodukcija dokumenata, naslovnih strana novina, fotografija, plakata i karata, a koje potiču iz nekoliko arhivskih i muzejskih ustanova.

- Sav taj arhivski materijal složen je u jednu logičnu i kontinuiranu priču koja kombinuje hronološki i tematski pristup. Mnogi će biti u prilici da se prvi put susretnu sa većim brojem arhivskih izvora i da kroz njihovo čitanje sagledaju istoriju Banjaluke na jedan neposredan način - objasnio je Vukliš.

 

Značaj

- Značaj izložbe je višestruk. Izdvojio bih njenu poruku koja će sasvim adekvatno obilježiti veliki jubilej. Ukazao bih, takođe, i na njen obrazovni značaj, pri čemu se nadamo da će ona imati što više posjetilaca. Mi, naravno, kroz tu vrstu edukacije želimo da ukažemo na neprocjenjiv značaj arhivske građe i Arhiva - istakao je Vladan Vukliš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana