Vladan Matijević: Romanom "Pakrac": Vratio sam se mojim junacima sa margine

Tanjug
Vladan Matijević: Romanom "Pakrac": Vratio sam se mojim junacima sa margine

BEOGRAD- Nagrađivani književnik Vladan Matijević večeras je izjavio u Beogradu da se novim romanom "Pakrac" svjesno vratio junacima sa margine iz svojih ranijih knjiga.

Promocija nagrađenog romana „Pakrac“ održana je večeras u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC u Beogradu.

Novi roman u izdanju kuće "Laguna", objavljen u novembru 2023, osvojio je prestižnu nagradu „Beogradski pobjednik“ osnivača Biblioteke grada Beograda i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pored autora Vladana Matijevića, večeras o delu "Pakrac" govorili su i književni kritičari Predrag Petrović i Slađana Ilić, ujedno predsjednica i članica žirija za nagradu "Beogradski pobednik".

Pisac Matijević istakao je da je svestan koliko je mračan, depresivan, surov, težak i sumoran njegov najnoviji roman "Pakrac".

"Nisam sumnjao u sopstvene kvalitete kao pisca, već jednostavno nisam bio siguran da će ovakav roman uopšte privući čitaoce. I sasvim bih razumeo da se to nije dogodilo, čak bi mi bilo očekivano da čitaoci ne žele da čitaju moj roman, jer je veoma crn, tragičan", ocijenio je Matijević.

Roman „Pakrac“ je priča o društvu koje se utopilo u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno optetećuju vesti iz crne hronike, o posljedicama rata i tim traumama. Matijević kaže da ga je ranije iskustvo pisanja o temi perioda teških 1990-ih godina u Srbiji podstaklo da se bavi tim okvirima u "Pakracu", kao i u prethodnom romanu "Sloboda govora" (2020).

"Radnja mog novog romana jeste smeštena u 2019. godinu, a nosi teret tih '90-ih godina. Moja zbirka priča 'Prilično mrtvi' iz 2000. godine je takođe opisivala taj period, i eto skoro četvrt veka od te knjige, ja sam se sada ponovo vratio ljudima sa margine", kazao je Matijević.

Junak ili antijunak novog dela jeste traumatizovani veteran pakračkog ratišta koji svakodnevno provodi vreme na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram. Taj nesrećni i depresivni čovek kao da "krade Bogu dane" sa grupom veoma promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista i raznih drugih nevoljnika.

"Preko takvih likova marginalaca imao sam nameru da prikažem, ilustrujem ono što želim da osvetlim. Opet, u ovako mučnoj priči ima i humora. Mnogo je lakše čitaocu kada u knjizi oseti humor, to pomaže kvalitetu dela", primetio je Matijević.

Slađana Ilić je naglasila da je "Pakrac" zahtevna, obimna, ozbiljna knjiga koja traži punu jaku koncentraciju za čitanje, jer se bavi pitanjem zla, odgovornosti i krivice. "Roman govori o povratku ratnika u svet koji više ne može biti njegov. Na tragu prethodnih romana istog autora, 'Pakrac' je izuzetno mračan, a istovremeno i beskrajno duhovit.

Sa zbirkom priča 'Prilično mrtvi' Matijević je jasno istupio u onu veliku, glavnu književnost, gde se bavio ovim temama kao u 'Pakracu', na tom tragu", navela je Slađana Ilić i dodala da postoje donekle neminovne paralele Matijevićevog rukopisa u novom delu sa pripovetkom "Sve će to narod pozlatiti" Laze Lazarevića i knjigom "Dnevnik o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog.

Predsjednik žirija nagrade "Beogradski pobednik" Predrag Petrović je podsetio da je prije dve decenije Matijević skrenuo pažnju na sebe sa romanom "Pisac izdaleka” (2004), koji je osvojio NIN-ovu nagradu, kao i "Zlatni hit liber" i "Zlatni bestseler", i potvrdio koliko je izuzetan pisac, te da su publika i kritika bili "očarani i zadivljeni njegovim majstorstvom pripovedanja".

"Posebno knjiga 'Prilično mrtvi' je predstavila Vladana Matijevića kao majstora šokantnog pripovedanja, tom zbirkom priča je to dokazao. Takvo delo vas ne ostavlja ravnodušnim koliko je brutalno i mračno.

Sada, Vladanov osmi roman 'Pakrac' takođe ima crni humor kao dela iz njegovog prilično razuđenog opusa", rekao je Petrović i primijetio da je riječ o poetici autentičnosti, odnosno da Matijević ima svoj prepoznatljiv autorski rukopis - pečat.

Predsjednik žirija je naveo da je novi roman iz ugla traumatičnog povratnika sa ratišta koji se borio u Pakracu, na Slavonskom frontu, te da se riječ "Pakrac" podudara sa reči "pakao" i sasvim mu odgovara.

Petrović je ocijenio da je u pitanju "izvanredan roman, i takođe pravi beogradski roman". Nagradu “Zlatni krst kneza Lazara”, Vladan Matijević je osvojio 2023. godine za cijelokupno književno djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana