Vječni život »kralja književnosti«

Aleksandra Madžar
Vječni život »kralja književnosti«

Stratford - Prošlo je 400 godina od njegove smrti, ali on je "živ". Stanuje na policama knjižara, kućnih biblioteka, o njemu se govori s poštovanjem na usnama, dio je intelektualnih razgovora, njegove misli se citiraju i žive. Engleski "kralj stihova i književnosti" Viljem Šekspir napustio je ovaj svijet 23. aprila 1616. godine i od tada nastavio da živi između korica djela kojima je sebi obezbijedio vječni život.

Šekspir je aktuelan, prisutan u pozorištu, bibliotekama, sajmovima knjiga... Opus njegovih djela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dvije duge narativne i nekoliko drugih poema. Komadi za teatar su prevedeni na mnoge jezike i prikazuju se svuda u svijetu češće nego bilo koji drugi. Između 1585. i 1592. započeo je uspješnu karijeru u Londonu kao glumac, pisac i suvlasnik glumačke družine "Ljudi lorda Čemberlena", kasnije poznatiju kao "Kraljevi ljudi". Vratio se u Stratford vjerovatno oko 1613, gdje je umro tri godine kasnije. Malo pisanih svjedočanstava je ostalo o Šekspirovom privatnom životu, te postoje mnogobrojna nagađanja u vezi sa njegovom seksualnošću, vjerskim ubjeđenjima i da li su djela koja mu se pripisuju stvarno njegova. Kad je imao 18 godina, vjenčao se sa En Hatavej, koja mu je rodila troje djece, Suzan i blizance Hamneta i Džudit.

Najveći dio svog opusa napisao je između 1590. i 1613. godine. Njegova rana djela su uglavnom komedije i istorije, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. vijeka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. godine. U tom periodu su nastali "Hamlet", "Kralj Lir" i "Magbet", pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. Mnoga od njegovih djela su bila objavljena još za njegovog života u izdanjima različitog kvaliteta i tačnosti.

Mnogo je razloga zbog kojih se Svjetski dan knjige obilježava baš onog dana kada je Šekspir preminuo. Važno je spomenuti da se 23. aprila navršava i 400 godina od smrti, takođe velikog, španskog pisca Migela de Servantesa. U čast ove dvojice velikana pripremljeni su mnogobrojni programi, kako kod nas, tako i u svijetu.

Veče čitanja poezije

U spomen na jednog od najvećih, pjesnika svih vremena, "Oksford" edukativni centar u Banjaluci organizovao je veče čitanja poezije Viljema Šekspira koje je trebalo da bude održano u petak uveče. Organizatori su željeli da svojim polaznicima, ali i svim ljubiteljima pisane riječi "poklone" ovo veče.

"Romeo i Julija"

Jedna od tragedija ovog engleskog pisca, "Romeo i Julija", njegovo je najpoznatije djelo. Radnja se odvija u italijanskom gradu Veroni. Jedna od kultnih rečenica iz ovog djela je Julijina: "O, Romeo, zašto si Romeo?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana