Vječne boje Fride Kalo

Mirna Pijetlović
Vječne boje Fride Kalo

Sijudad Meksiko - Harizmatična slikarka Frida Kalo, čije je stvaralaštvo, ali i način života, obilježilo prvu polovinu 20. vijeka, rođena je 6. jula 1907. godine u predgrađu Sijudad Meksika.

Umjetnica rođena kao Magdalena Karmen Frida Kalo Kalderon tokom svog života borila se sa ogromnim fizičkim patnjama, ali uprkos tome bila je obuzeta velikom željom za životom.

Pored činjenice da se sa šest godina razboljela od poliomijelitisa, zbog kojeg joj je jedna noga ostala slabije razvijena, septembra 1925. godine dogodila joj se nesreća koja je obilježila čitav njen život.

Slikarstvo je Fridu održavalo u životu i uvelo je u umjetnički svijet Meksika gdje je ponovo srela umjetnika Dijega Riveru, kojem su se dopale njene slike i koji je ohrabrivao da nastavi. 

Oni su ubrzo poslije toga počeli ljubavnu vezu, a vjenčali su se 21. avgusta 1929. godina. Njihov brak je bio pun razmirica, afera, avantura, putovanja.

Iako je Rivera imao puno afera, čak i sa Fridinom sestrom, podržavao je njeno slikarstvo. On joj je preporučio da nosi tradicionalnu meksičku odjeću, neobičan nakit, što je uz upadljive obrve postalo njen zaštitni znak. 

Dvije najpoznatije slike Fride Kalo su “Dvije Fride” i “Autoportret s ogrlicom od trnja”. Njena preokupacija ženskim temama i figurativnom vjerodostojnošću kojom ih je predstavljala, načinila je od nje feminističku kultnu ličnost posljednjih decenija 20. vijeka.

Pepeo Fride Kalo, o kojoj je snimljeno i nekoliko filmova, izložen je u njenom bivšem domu Plava kuća u Kohoakanu, koji je pretvoren u muzej i sadrži veliki broj njenih radova.

Meksička kultura

Među 143 slike Fride Kalo ima 55 autoportreta koji sadrže lični simbolizam dopunjen grafičkim anatomskim referencama. Slikarka je bila pod uticajem autohtone meksičke kulture, čije je viđenje slikala jakim bojama, mješavinom realizma i simbolizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana