Vizuelna raskoš pred publikom u Andrićgradu

Aleksandra Madžar
Vizuelna raskoš pred publikom u Andrićgradu

Andrićgrad - Film “Ždralovi lete” iz 1957. godine u režiji Mihaila Kalatazova otvorio je Festival ruskog filma u bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu.

Filmsku smotru u okviru koje će biti prikazano sedam filmova otvorila je Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta i naglasila da je Drugi svjetski rat ovogodišnja tematika filmova koji će biti prikazani.

- Srbi i Rusi imaju nesreću da su učestvovali i strahovito stradali u oba svjetska rata, ali su tako izgradili bogatu istoriju koja će uvijek biti inspiracija, kako književnicima, tako i filmskim stvaraocima - rekla je Ćećezova.

Ona je dodala da je riječ o filmovima najvišeg umjetničkog ranga u kojima se kriju simbolika, tradicionalnost i vizuelna raskoš.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH Ana Ivljeva rekla je da su filmove za drugu po redu reviju, čija je tema Drugi svjetski rat, odabrali zajedno sa proslavljenim režiserom i direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom.

- Predložili smo najkvalitetnije filmove i zajedno smo odabrali sedam ostvarenja koja će biti prikazana - rekla je Ivljeva i dodala da je velika čast biti u Andrićgradu i organizovati Drugu reviju ruskih filmova.

Ruska filmska ostvarenja slove za jedne od najkvalitetnijih u svijetu. Gledaoci će imati priliku da isprate potresne sudbine učesnika Drugog svjetskog rata, priče koje posjeduju veoma komplikovane aspekte ljudskih misli i osjećanja, karakteristične po bezuslovnoj umjetničkoj slobodi.

Filmovi u sebi kriju jaku simboliku, tradicionalnost i vizuelnu raskoš. Ruski film je donio jedan novi, neviđeni senzibilitet koji razara da bi stvarao i stvara da bi mogao da izvrši kritiku prošlosti.

Kroz ljubav, prijateljstva, nesreće i stradanja koja se prepliću na filmskom platnu režiseri su prikazali duboke i neizbrojive istorijske ožiljke.

Festival su organizovali Ambasada Rusije u BiH i Andrićgrad.

Repertoar

Film “Balada o vojniku” u režiji Grigorija Čukhraija biće prikazan večeras u 18 časova, a poslije toga u 20 časova slijedi projekcija filma “Tvrđava Brest” Aleksandra Kota.

Za srijedu, 29. april, takođe su najavljena dva filma. U 18 časova na programu je ostvarenje Lionida Bikova “U boj idu samo 'stranci'“, dok je za 20 časova najavljen film “Staljingrad” za koji režiju potpisuje Fjodor Bondarčuk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana