Višković: Muzej savremene umjetnosti važan u promociji kulturnog nasljeđa

Srna
Višković: Muzej savremene umjetnosti važan u promociji kulturnog nasljeđa

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da republički Muzej savremene umjetnosti tokom pola vijeka ima izuzetno značajnu ulogu u proučavanju i konzervaciji muzejske građe, kao i promociji likovne umjetnosti i kulturnog nasljeđa.

Višković je direktoru Sariti Vujković, kustosima i svim zaposlenim u Muzeju čestitao 50 godina rada ove ustanove kulture, te izrazio uvjerenje da će ovaj značajni jubilej poslužiti kao podstrek za nastavak rada i doprinosa razvoju kulture i likovne umjetnosti u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“Raznovrsnim muzejskim postavkama domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u kontinuitetu unapređuje status umjetnosti u Republici Srpskoj, o čemu mogu da posvjedoče i internacionalna priznanja i učešća u evropskim kulturnim događajima”, naveo je Višković u čestitki.

On je pet decenija postojanja i rada Muzeja zaposlenima čestitao u svoje i u ime Vlade Republike Srpske.

Povodom obilježavanja pola vijeka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske večeras će u ovoj ustanovi biti otvorena izložba “Od Galerije do Muzeja”.

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske centralna je muzejska ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti u Srpskoj.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 1971. godine odlukom tadašnje banjalučke Skupštine opštine kao Umjetnička galerija u Banjaluci.

Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine.

Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana