“Višegradska staza”: Program posvećen Ivi Andriću

R. T.
“Višegradska staza”: Program posvećen Ivi Andriću

Višegrad - Ovogodišnja “Višegradska staza”, kulturna manifestacija posvećena uspomeni na život i djelo Ive Andrića, održaće se u Višegradu od 5. do 7. juna ove godine.

Jedna od najpoznatijih bivših jugoslovenskih manifestacija održava se 36. put, a 23. u Republici Srpskoj.

Na svečanoj akademiji 5. juna besjedu o Andriću govoriće književnik Jelena Novaković, a poslije obraćanja načelnika opštine Slaviše Miškovića i predsjednika SKPD Slobodana Savića Stazu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

U muzičkom dijelu programa manifestacije nastupiće Gradsko-crkveni hor iz Priboja. Toga dana održaće se i 19. susreti bibliotekara Republike Srpske i biće otvorena izložba “Jezik i pismenost” Narodne biblioteke iz Kragujevca.

Planirano je i tradicionalno otvaranje izložbe slika sa 21. saborovanja likovnih umjetnika koje je u avgustu prošle godine održano u Višegradu.

Drugog dana “Višegradske staze” održaće se promocija “Prosvjetinih” djela, a na hladnjaku na Bikavcu književno veče prirediće članovi Udruženja ljubitelja pisane riječ “Most” iz Višegrada.

Toga dana u porti manastira Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu održaće i književno veče na kojem će učestvovati pjesnici Slobodan Ristović, Milica Bakrač, Goran Vračar, Aleksandra Čvorović i Novica Telebak.

Godinama je ovo književno veče održavano na sofi mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini, ali je to u ovom času onemogućeno zbog rekonstrukcije ćuprije.

Posljednjeg dana manifestacije, u Domu kulture biće promovisan roman “Povratnički rekvijem” Mirka Demića, otvorena izložba “Čigoja štampe” iz Beograda, a biće odigrana i pozorišna predstava “Poslednja šansa” Favi teatra iz Beograda.

Član odbora manifestacije Stojka Mijatović kaže da je ovogodišnja Staza skromnija od prethodnih, ali su programi stisnuti u tri dana i kvalitetnijeg su sadržaja.

- Posljednjih godina Staza se sve više oslanja na kulturne staraoce iz Srpske, a čast se ukazuje i mladim, još neafirmisanim stvaraocima - dodaje Mijatovićeva.

Organizator “Višegradske staze” su opština Višegrad, SKPD “Prosvjeta” i Dom kulture, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana