Višegrad: Promovisane dvije knjige Nenada Andrića

GS
Višegrad: Promovisane dvije knjige Nenada Andrića

VIŠEGRAD - “Peške kroz Svetu Goru” i “Susreti sa svetogorskim starcima”, dvije su knjige beogradskog pisca Nenada Andrića čija je promocija održana u Višegradu, u organizaciji Narodne biblioteke “Ivo Andrić” i Kulturnog centra.

Dva književna djela su nastala tokom Andrićevog hodočašća na Svetu Goru.

“Peške kroz Svetu Goru” je putopisno-istorijska knjiga koja govori o Andrićevim putovanjima na Svetu Goru i čudima koja su se tamo dešavala, prenosi RTRS.

- Budući da sam ozbiljno istraživao tu istoriju shvatio sam da je više od polovine tih manastira koji danas postoje bilo srpsko. Osim Hilandara tu su manastir Svetog Pavla, manastir Grigorijat, ruski manastir Svetog Pantelejmona i smatrao sam da mi je dužnost da to našoj srpskoj braći i sestrama prenesem i da se to zna. Kada sam čitao i istraživao vidio sam da smo mi Srbi ostavili tu neizbrisiv trag od Nemanjića,preko Lazarevića, Brankovića i ostalih - rekao je Andrić.

Kao rezultat Andrićevih istraživanja nastala je i drugi knjiga pod nazivom “Susreti sa svetogorskim starcima”. Ova knjiga je zapravo zbirka kratkih priča u kojima se čitaocima prenose poruke i savjeti svetogorskih monaha.

- Savjeti su u principu isti samo što su to sada mlađi monasi koji razumiju probleme u svijetu naše savremene probleme i shodno tome daju odgovarajući savjet - dodao je Andrić.

Ovom promocijom, Narodna biblioteka Ivo Andrić na najbolji način završava kalendarsku godinu.

 

- 2022. godina bila je veoma uspješna za našu biblioteku. Realizovali smo veliki broj promocija i trudićemo se da to ponovimo i u 2023.godini - navela je Ivana Mačar, bibliotekar.

 

Nenad Andrić od 2015. godine organizuje hodočašća na Svetu Goru, gdje je boravio više od 40 puta. Autor je i romana “Solid-istinita priča o događajima u Valjevu za vrijeme Drugog svjetskog rata”, kao i nekoliko naučnih studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana