Višegrad: Počelo 20. saborovanje likovnih umjetnika

Agencije
Višegrad: Počelo 20. saborovanje likovnih umjetnika

Višegrad - S blagoslovom monaha, u manastiru Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu danas je počelo 20. jubilarno međunarodno saborovanje likovnih umjetnika u Višegradu.

Govoreći sinoć na okupljanju 33 slikara, vajara, grafičara, freskopisca i umjetničkog fotografa načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković istakao je da je Saborovanje umjetnika u ovom gradu počelo “dok su grmjeli topovi u oktobru 1993. godine” i da niko nije mogao ni pretpostaviti da će dočekati dvije decenije plodonosnog rada.

“Bio je to hrabar i vidovit potez tadašnje vlasti, a Gradska galerija i Saborovanje umjetnika u gradu na Drini od ogromnog su značaja za Republiku Srpsku i njenu umjetnost i kulturu”, dodao je Mišković.

Direktor Gradske galerije i saborovanja Branko Nikitović naglasio je da je u proteklih 19. godina Višegrad bio likovna prijestonica svijeta jer su ovdje da stvaraju i rade dolazili poznati umjetnici sa svih svjetskih meridijana.

Na ovom skupu umjetnika, koje će trajati do 31. avgusta, nalaze se i slikari i grafičari iz Tajvana, Belgije, Danske, Japana, Kanade, Makedonije, Rusije, Srbije i BiH.

Poznati ikonopisci Olga Fedotova i Irina Dremina iz Rusije naslikaće na ulazu u hrama Uspenja presvete Bogorodice u Dobrunu ikonu Bogorodice, zaštitnice crkve, koja je tu i postojala prije rušenja dijela manastira.

Slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić će u vrijeme Saborovanja oslikati oltar hrama u manastiru Dobrunska Rijeka kod Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana