Vijek ćutanja pisane riječi

Mirna Pijetlović
Vijek ćutanja pisane riječi

Banjaluka - Izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i završetka projekta "Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat".

Ovu izložbu, koja ima multimedijalni karakter, priredila je Narodna biblioteka Srbije, sa autorima Milenom Đorđijević i Nadom Mirkov-Bogdanović na čelu.

- Želja nam je bila da ovom postavkom odgovorimo na vek ćutanja kada je reč o srpskoj književnosti u periodu od 1914. do 1918. godine. Ovaj period srpske književnosti je veoma malo istražen, a mi izložbom želimo da joj vratimo sjaj i veliki značaj koji je i te kako imala - rekla je Đorđijevićeva.

Na izložbi su, kako je rekla, zastupljeni afirmisani književnici, kako oni u pokušaju stvaranja, tako i oni koji su pisali samo pamflete sa književno neujednačenim tekstovima, te amateri koji su željeli da zabilježe svoju ljudsku potrebu pred činjenicom radikalnog zla.

- Obuhvatili smo period od početka do kraja rata, te smo najavili ranu avangardu sa Milošem Crnjanskim i Radišom Vasićem na čelu, koji su stvarali na temeljima i ruševinama Prvog svetskog rata. Time smo obuhvatili period od književnika koji su okupljeni oko "Mlade Bosne", pa nastavljamo sa književnošću koja je nastajala u rovovima, zbegovima, jer se mapa srpske književnosti pravila paralelno sa kretanjem srpske vojske - pojasnila je Đorđijevićeva i dodala da su remek-djela srpske književnosti nastala upravo na temeljima one iz Velikog rata.

Ono što izdvaja ovu izložbu od ostalih je njen multumedijalni karakter, pa će tako svi posjetioci imati priliku da na tabletima prelistaju svu digitalizovanu građu Narodne biblioteke Srbije i sami dođu do zaključka kakvi su bili putevi književnosti, tako da posmatrač više nije pasivni učesnik kojem se servira datost neke izložbe.

Izložba, koja će biti postavljena do 10. novembra,  realizovana je u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS, koja je i suizdavač kataloga, a sve pod pokroviteljstvom resornih ministarstava Srpske i Srbije.

"Krfski zabavnik"

Milena Đorđijević je rekla da je nekoliko mjeseci nakon albanske golgote na Krfu osvanuo "Krfski zabavnik", koji je okupio sve što je vrijedjelo u srpskoj književnosti i čitavom regionu.

- Tu su se našli svi, od Jovana Dučića do Tina Ujevića i oni su predstavljali jednu vrstu književnosti u egzilu, koja se na taj način i održala van granica matične zemlje - pojasnila je Đorđijevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana