Video-igre u Muzeju savremene umjetnosti RS: Gejming kao fenomen, zabava i umjetnost

Milanka Mitrić
Video-igre u Muzeju savremene umjetnosti RS: Gejming kao fenomen, zabava i umjetnost

Banjaluka - Treće, završno veče “Gaming Nights @MSURS” biće održano večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i predstavlja dio pretećeg programa jedne od trenutnih postavke “Igre i politika” i razvoj jedne veće priče koja povezuje umjetnost i gejming.

- U okviru treće večeri “Gaming Nights @MSURS” u drugom dijelu muzeja od 18 do 22 igramo “Minecraft”, prije početka panel-diskusije proglasićemo pobjednike turnira u “Fortnity”, koji su u srijedu u okviru ove video-igre gradili svoju viziju mosta inspirisani nedavno objavljenim konkursom Gradske uprave za idejno rješenje mosta u Docu - najavili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Iste večeri, u 19 časova biće održana panel-diskusija na temu “Gejming - umjetnost, zabava ili nova industrija?”. Na taj način biće sumirani utisci protekla tri dana posvećena igrama u muzeju, te iznesena različita mišljenja i stavovi o pomenutoj temi.

- Panel-diskusija će aktuelizovati nekoliko pitanja: industrija gejminga kao ozbiljan fenomen, a ne samo zabava, video-igre kao novi vid umjetnosti, digitalna kultura, nova generacija digitalnog društva i usmjeravanje omladine kako da maksimalno izvuku potrebna znanja iz svijeta informacionih tehnologija - pojasnili su iz MSURS.

Učesnici panel-diskusije: pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS Siniša Marčić, pomoćnica ministra prosvjete i kulture u Vladi RS Tanja Đaković, direktorica Udruženja IT kompanija “Bit Alijansa”, Tatjana Vučić, Sergej Sliško (Kuvo TV), projekt menadžer “BRAVO Systems” Anabela Brkić i direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS dr Sarita Vujković.

Tri dana posvećena određenim video-igrama održana su pod različitim nazivima, te je tako prvi događaj, održan u srijedu, naslovljen sa “Jam It” i bio je rezervisan za jednu od igara današnjice “Fortnite”. Pod vođstvom mentora iz Kuvo TV ekipe učesnici su imali priliku da se upoznaju sa “sandbodž” modom u igri, a tema je bila društveno aktuelna: dizajn mosta u “Fortnity”.

Drugo veče, naslovljeno sa “Test It” pružilo je priliku svim posjetiocima da isprobaju i zaigraju po pet igara. Pomenute igre su na zanimljiv način prikazale društveno-politička pitanja, te drugačije umjetničke koncepte, dizajn i estetiku.

Gaming Nights @MSURS” realizovan je u saradnji sa Udruženjem IT kompanija “Bit Alijansa”, Kuvo TV, Gete institutom u BiH i kompanijom “BRAVO Systems”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana