Vesna Dedić, za “Glas Srpske”: Ljubav nikad neće nestati

Milanka Mitrić
Foto: Blic TV

Ljubav nikada neće nestati. Ona postoji u svakom čoveku kao što postoji srce, bubreg ili oko. Jedina istina je da, kao što su neki slabovidi ili imaju tahikardije, tako nekim ljudima treba terapija da bi lako voleli.

Kazala je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnica, novinarka i voditeljka Vesna Dedić osvrćući se na temu ljubavi, koja je jedna od zastupljenijih u djelima koja piše. Njen najnoviji roman je djelo “Samo je tebe vredelo sresti”, a čitaoci su se pronašli i u jednako uspješnim romanima “Nisi kao on”, “Izgubila sam sebe”, “Nemoj nikad da se vratiš”, “Ne dam te”, “Zauvek u srcu”, “Čuvaj me” i mnogi drugi. Dedićeva je autorka i voditeljka emisije “Balkanskom ulicom”, koja je emitovana od 2000. do aprila 2020. godine na prvom programu Radio-televizije Srbije, od 2020. godine na televiziji Nova, a od 2022. godine na Blic TV. Rođena je u Osijeku, gimnaziju je završila u Podgorici, a diplomirala opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

- Ljubav mora biti laka, da lako dišeš i ne razmišljaš da li si udahnuo na usta ili nos. I u Bibliji piše da ljubav ne sme da bude mučeništvo, ali se ipak često baš u ime tradicije i pravoslavlja brak pretvori u muku - dodala je Dedićeva u nastavku razgovora.

GLAS: Kako posmatrate književnu produkciju u Srbiji? I koji pisci mogu da žive od svog pisanja, po Vašem mišljenju?

DEDIĆ: Ne gledam u tuđ tanjir. Moj je pun, a i kada nije, potpuno sam mirna i sa malo ulja i preprženog hleba. Da imaju tiraže kao ja, znam da bi mnogi sami sebi postavljali biste po gradovima, ali meni pristojnost ne dozvoljava da o sebi govorim u superlativu niti da sudim drugima.

GLAS: S obzirom na to da vodite popularnu emisiju “Balkanskom ulicom”, kada se osvrnete na godine unazad, koju epizodu ili gosta biste posebno izdvojili?

DEDIĆ: Svako je poseban na svoj način i ja se trudim da izvučem ono što je posebno. Ja nikad nisam intervjuisala zvezde, već duše.

GLAS: Koliko je teško ili lako danas stvarati kvalitet i izvire li kvalitet u vremenu dominantnog kvantiteta?

DEDIĆ: Vidite, ja verujem da kvantitet vodi do kvaliteta. I mislim da je svilena haljina uočljivija na gomili falš robe.

GLAS: Zašto biste rekli da ste se zaljubili u novinarstvo i u takav način dijeljenja, stvaranja i pričanja priča?

DEDIĆ: Davno je bilo kada sam se zaljubila. Imala sam 13 godina... Ali znam da je to moja jedina zaljubljenost koja se pretvorila u ljubav.

GLAS: Kakvo je stanje u novinarstvu danas i gdje je tu istina?

DEDIĆ: Istina se sakrila iza zida koji su postavile neznalice. To je veći problem nego što je nekad bio Berlinski zid.

GLAS: Za kraj, s obzirom na to da je kraj godine i početak nove, šta biste poručili našim čitaocima u ovim prazničnim danima?

DEDIĆ: Želim vam bezbrižnu 2024. godinu, a i kad dođu dani puni brige, setite se da sve prođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana