“Veseli četvrtak” objavio strip “Dragonero: Bezdušnik”

Branislav Predojević
“Veseli četvrtak” objavio strip “Dragonero: Bezdušnik”

BEOGRAD - “Bezdušnik: prvi tom” naziv je nastavka strip serijala “Dragonero”, koji je objavljen na srpskom jeziku u izdanju “Veselog četvrtka”, kao tvrdokoričen primjerak za kolekcionare.

Ovaj serijal posvećen je mladosti glavnog junaka stripa “Dragonero” carskog izviđača Jana Aranila, sina Aranovog. On je kao mladić, pobjegavši od kuće, postao član zloglasne čete plaćenika poznate kao “Senzanima” sa kojima je putovao i borio se širom carskih teritorija, tokom perioda nemira. Ova priča predstavlja početno ili nulto poglavlje serije, koja je proslavila prvog “Bonelijevog” junaka iz žanra epske fantastike ili mača i magije, kako se često naziva ovaj podžanr fantastike. Integral sadrži dvije priče “Rat” i “Glad”. Prvu je napisao Luka Enoh, a ilustrovao Mario Albertiji, dok je drugu napisao Stefani Vijeti, a crtao Ivan Kalkatera.

Novo izdanje je ujedno i prednastavak edicije u kojoj je  “Veseli četvrtak” od 2008. godine objavio 20 epizoda redovne serije ovog stripa u pet knjiga, plus prvi grafički roman “Dragonero”. Sam strip je u posljednjih 15 godina postao kult u Italiji, a potom i drugim zemljama koje objavljuju “Bonelijeve” stripove.

Ideja o stripu nastala je sredinom devedesetih kada su Luka Enoh i Stefan Vijeti, veliki ljubitelji epske fantastike, ponudili svoju priču iz tog žanra Serđu Boneliju, koji je odbio pod izgovorom da mrzi epsku fantastiku.

Ipak, deceniju kasnije, tadašnji urednik Dečo Kaneci pristao je da objavi prvu epizodu u okviru posebne edicije “Romani u stripu”, koja je izašla u ljeto 2007. godine i rasprodala prvi tiraž od 50.000 primjeraka. Mudro iskoristivši eksploziju interesa za epskom fantastikom nakon uspjeha filmskog serijala “Gospodar prstenova” i naslutivši da će taj žanr podstaknut uspjehom “Igre prijestola” postati vruća stvar u industriji zabave u igru se vratio Serđo Boneli, koji je dozvolio izdavanje redovne serije. Tako je 2013. godine objavljena epizoda “Zmajeva krv”, kojom je serijal počeo svoj redovni život postavši pravi hit kod publike.

Sama priča ima sve karakteristike žanra u kojem je nastala od mitskog svijeta (Erondarsko carstvo) i glavnog junaka, heroja Jana ili Dragonera, ubicu zmajeva naoružanog crnim mačem “Okrutno sječivo” i njegove šarolike družine koju čine ork Gmor, njegova sestra Mirva, vilenjakinja Sera, čarobnjak Alben, do suprotstavljenih snaga unutar carstva kao što su Tehnokratski savez, čarobnjački savez Lurisenda i vojne snage. Naravno, kao i svakoj drugoj fantaziji imamo i negativce prevođene narodom iz sjevernih plemena poznatih kao Ledeni koje predvodi mračni mag Abomini i brojni zločinci iz carstva ili divljih plemena Gulova. Ključne karakteristike žanra epske fantastike od junaka i mitologije do zapleta složene su u uzbudljivu avanturu, koja vodi čitaoce širom magičnog svijeta Erondara punog misterija i tajni.

U tradiciji “Bonelija”, za glavnog junaka iskorišten je lik glumca Džefa Bridžisa, koji je kreirao crtač Đuzepe Mateoni po idejama Enoha i Vijetija, a za dalju razradu brinuli su se brojni crtači koji su sa Mateonijem radili na serijalu, a to su Đanluka Paljarani, Frančesko Ricatoa, Antonela Platano, Đanluiđi Gregorini, Kristijano Kučina, Alfio Buskalja i drugi.

Srpsko izdanje “Bezdušnika” predstavlja sjajan način da ova edicija “Bonelijevog” ubice zmajeva bude predstavljena domaćoj publici.

Italija

Nošen uspjehom matičnog serijala koji je dogurao do 77 epizoda, “Boneli” je pokrenuo specijalno izdanje - “Erondarske hronike”, koje neće imati Jana i njegovu družinu kao protagoniste. Fokus radnje je na prošlosti Carstva te na legendama, ratovima i avanturama, koje su samo usput spomenute u pričama iz redovne serije. Osim toga, u Italiji postoji posebna “Dragonerova” edicija za knjižare gdje se u boji reprintuju najbolje priče iz mjesečne crno-bijele serije. Ta izdanja imaju veći format, tvrde korice i kvalitetan kolor. Postoje i krosover izdanja sa Zagorom i Konanom, dječja verzija “Dragonera” pod nazivom “Dragonero avanture” (adaptiranih u animiranu seriju 2022) te brojna specijalna izdanja, ukupno oko 200 izdanja u svim serijalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana