Verdonovo putovanje kroz vrijeme

Aleksandra Glišić
Verdonovo putovanje kroz vrijeme

Banjaluka - Slike, crteži, video-radovi i instalacije švajcarskog umjetnika Sebastijena Verdona, obuhvaćeni izložbom pod nazivom "Times" ("Vremena") od četvrtka krase prostor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Djela su nastala tokom protekle dvije sedmice, kada je Verdon boravio i radio u Banjaluci, u okviru Multimedija art projekta Muzeja savremene umjetnosti RS. Svoje rad je zasnovao upravo na prostoru samog Muzeja, u saradnji sa kustosom projekta Žanom Vukičević.

- Pokušao sam da pomoću različitih materijala predstavim prvenstveno sadašnjost. Imao sam samo dvije sedmice da napravim djela za izložbu. Međutim, kada sam stigao u Banjaluku, imao sam čudan osjećaj, doživio sam deža vi, odnosno stekao sam utisak da sam već ranije bio ovdje. Taj trenutak me najviše inspirisao - rekao je Verdon.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković istakla je značaj projekta, ali i izložbe, koja je već na otvaranju izazvala veliku pažnju publike.

Kustos Žana Vukičević je rekla da se nazivom "Times" najbolje izražava zainteresovanost Verdona da istražuje i ispituje.

- Sebastijen Verdon želi da prekorači ograničenja i datosti vremena i prostora u kojem stvara, pa se za ovu multimedijalnu izložbu može reći da funkcioniše kao specifična prostorna i vremenska dimenzija, nastala u rascjepu između prošlog, sadašnjeg i budućeg - kazala je Vukičevićeva.

Rezidens boravak švajcarskog umjetnika ostvaren je u saradnji sa festivalom "Culturescapes", koji organizuje nevladina organizacija "Culturescapes" iz Bazela, a podržan je od švajcarskog kulturnog programa "Pro Helvetia". "Culturescapes" je godišnji festival, koji traje od 2003. i ima za cilj promociju kulture i kulturnu razmjenu između Švajcarske i drugih svjetskih zemalja. Tema ovogodišnjeg festivala je "Balkan", pa program podrazumijeva razmjenu osam švajcarskih umjetnika i osam umjetnika sa Balkana, čija djela će biti izložena na završnoj izložbi u Bazelu.

Verdonova djela biće izložena u Banjaluci do 19. oktobra.

Školovanje

Sebastijen Verdon je rođen 1979. godine u Štutgartu. Živi i radi u Nojšatelu u Švajcarskoj. Od 1997. do 2000. pohađao je CEPV školu za fotografiju u Veveju. Od 2006. do 2009. godine školovao se na Univerzitetu za umjetnost u Bernu, gdje je diplomirao u oblasti likovnih umjetnosti. Od 2006. izlaže u Nojšatelu, Ženevi, Parizu, Londonu, Bazelu, Cirihu, Tokiju, Milanu, Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana