Verdijeva “Aida” i izložba o Konstantinu u Viminacijumu

Tanjug
Verdijeva “Aida” i izložba o Konstantinu u Viminacijumu

Beograd - Arheološko nalazište Viminacijum u subotu 18. maja biće velika kulturna arena u kojoj će se u prisustvu državnog vrha i visokih zvanica održati dva centralna događaja u okviru državnog programa obilježavanja 17 vijekova Milanskog edikta, prenosi Tanjug.

U Rimskoj vili u 18 časova predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otvoriće izložbu “Konstantnin i njegovo doba” na kojoj će biti izloženi vrijedni arheološki predmeti deset muzeja u Srbiji koji svjedoče o Konstantinu i počecima hrišćanstva na prostoru Srbije.

Na izložbi “Konstantin i njegovo doba” biće izloženo 128 artefakata nulte kulturne vrijednosti od prvog do četvrtog vijeka koji svjedoče o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu, počecima hrišćanstva na tlu Srbije, a među njima i čuveni Konstantinov portret, bronzana bista koja je obišla svijet na brojnim gostujućim izložbama.

Predmeti iz kolekcija biće izloženi po segmentima: kultura, vojska, svakodnevni život rimske države, biće izloženi arhelološki predmeti iz rezidencijalnih kompleksa Sirmijuma, Naisusa i Medijane, arhelološki nalazi iz Gamzigrada i vladarski nakit nađen u Šarkamenu.

Biće izložena kameja iz Kusadaka kod Mladenovca koja predstavlja Konstantina na konju kako gazi neprijatelja pogleda uprtog u nebo.

Predsjednik Nikolić će sa zvanicama prisustvovati izvođenju Verdijeve opere “Aida” u rekonstruisanoj Rimskoj areni na novopostavljenoj sceni na otvorenom.

Verdijevo remek djelo “Aida” praizvedbu je imalo 1871. godine u Kairu povodom otvaranja Sueckog kanala i jedna od najizvođenijih opera u svijetu.

Izvodi se u najvećim operskim kućama širom svijeta ali i na otvorenim pozornicama.

Muzički spektakl isprepleten najsnažnijim ljudskim emocijama: ljubav, mržnja, strast, izdaja, vojnička hrabrost, političke intrige, jedno od najpoznatijih operskih dela čuvenog italijanskog kompozitora Verdija “Aida”, poslije nekoliko godina pauze, obnovljeno je na sceni nacionalnog teatra u godini kada se u svijetu obilježava 200 godina od rođenja Verdija.

U subotu, 18. maja prvi put će zaigrati pod vedrim nebom, u novoj Rimskoj areni pred 1500 posjetilaca, među kojima i VIP gosti u rekonstruisanoj kuli na bedemu koji drži drvenu kosntrukciju amfiteatra, visokoj 15 metara, svi će na otvorenom pratiti višesatnu dramu zaljubljene egipatske princeze Amneris, njene suparnice robinje Aide, egipatskog vojskovođe Radamesa.

Izvođenje “Aide” u Viminacijumu biće veliki izazov jer je to scenski moćna, izvođački veoma zahtjevna opera u četiri čina, spektakl koji zahtijeva stabilne uslove da bi izvođenje bilo vrhunsko, pored izvođača sigurno će i publika gledati u nebo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana