Venecija: Zahuktava se trka za Zlatnim lavom

GS
Foto: Tanjug/AP

U Veneciji je glamurozno otvoren Filmski festival.

Počeo je američkim filmom „Bijeli šum" koji potpisuje reditelj i scenarista Noe Baumbah. Za prestižnu nagradu Zlatni lav, konkurišu 23 filma.

Venecijanska Mostra poznata je po tome da privlači velike filmske zvezde. 

Početak najstarijeg festivala obilježio je dolazak Adama Drajvera, protagoniste Bijelog šuma, prosječne, više televizijske nego filmske ekranizacije satirične bespoštedne analize fizičkog i duhovnog zagađenja savremenog svijeta iz pera američkog pisca Donalda Lika.

I ova slika lažnog raja potrošačkog društva, nije jedina angažovana na Mostri.

Prikaz Holivuda kao mašine za mljevenje mesa u filmu Plavuša o Merilin Moro, priča o marginalizovanim ljudima sa one strane Atlantika... to su teme američkih filmova koje dominiraju festivalom.

Kao producent prednjači Netfliks, očito uticajan striming servis kome je čak pripala čast da svojim filmom prvi put u istoriji otvori vrata Mostre.

„Ogroman materijal je iz knjige pažljivo birao i adaptirao reditelj Noe Baumbah. Pripreme i samo snimanje su podsjećale više na rad na pozorišnoj predstavi, to ne njegov pristup režiji, tako smo sarađivali i na prethodnim filmovima", rekao je Drajver.

Najstariji filmski festival na svijetu ustoličio je prije tačno 90 godina ozloglašeni Benito Musolini u tada fašističkoj Italiji jer je smatrao da filmska slava mora da pripadne Italiji.

Musolinijev pehar koji se dodjeljivao za najbolji film, poslije Drugog svjetskog rata zamijenio je venecijanski Zlatni lav. Počasni, ove godine pripao je francuskoj glumici Katrin Denev i američkom reditelju Polu Šrejderu, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana