Veliki uspjeh hora Srbadija: Zlatom obasjan srpski folklor

Aleksandra Madžar
Veliki uspjeh hora Srbadija: Zlatom obasjan srpski folklor

Banjaluka - Hor "Srbadija" iz Bijeljine osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju horova u grčkom gradu Kalamati u kategoriji folklor i na taj način još jednom su dokazali da su ponos Republike Srpske i snažan čuvar kulture i tradicije srpskog naroda.

- Očekivano smo osvojili zlatnu medalju sa visokih 20, skoro 25 poena u kategoriji folklora gdje je bila izuzetno jaka konkurencija. Takmičili smo se sa više od 15 horova iz 14 zemalja cijelog svijeta, među kojima su horovi iz Kine, Estonije, Češke, Rusije... - istakao je za "Glas Srpske" predsjednik hora "Srbadija" Stevan Čukić.

Kao i uvijek, pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović, koja je i obnovila rad društva 1992. godine, bez pritiska i straha od jake konkurencije otputovali su u Grčku, a sudeći po fotografijama na društvenim mrežama prije nastupa, zaista su uživali u ljepotama Kalamate.

- Jako smo zadovoljni učešćem i predstavljanjem na ovom festivalu. Učestvovali smo i na svečanom gala koncertu, gdje smo se predstavljali tradicionalnom muzikom našeg naroda, jer je tema koncerta bila "Šaroliki svijet muzike" - ispričao je Čukić.

Organizacija festivala, kako je kazao, bila je izuzetna.

- Ipak se najviše radujemo što smo ponovo na najljepši način predstavili Republiku Srpsku, naš grad i cijeli naš narod - istakao je Stevan.

Hor "Srbadija" iz Bijeljine bio je jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom međunarodnom takmičenju horova, koje je održano od 14. do 18. oktobra.

Ovo nije prvi, a definitivno ni posljednji put, da je "Srbadija" nagrađena.

Oni su se izborili za titulu najbolje rangiranog hora iz regiona na svjetskoj rang-listi horova, koju je formirala Interkulturna fondacija - Muzika mundi (Interkultur Foundation - Musica Mundi). Na svjetskoj rang-listi horova koju je formirala  Interkulturna fondacija "Srbadija" zauzima 18. mjesto u kategoriji tradicionalne muzike, 34. mjesto u kategoriji mješoviti horovi i 78. mjesto na ukupnoj rang-list (top 1.000) i time predstavlja najbolje rangirani hor iz regiona.

Repertoar hora je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora. Hor je organizator Međunarodnog festivala horske muzike "Majske muzičke svečanosti", koji se neprekidno održava svake godine od 2002. U proteklih 20 godina pored pjevanja na svetim liturgijama, hor je nastupio na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima. "Srbadija" je dobitnik niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, između ostalih Ordena Svetog Save II i III stepena. Hor je osvojio i niz međunarodnih priznanja, bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, itd. Predsjednik Republike Srpske, povodom 110 godina od osnivanja, odlikovao je hor Ordenom Njegoša prvog reda. "Srbadija" je učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima, kao i na značajnim proslavama.

Čestitke

Predsjednik hora Stevan Čukić sve vrijeme postavljao je fotografije iz Kalamate na društvene mreže i obavještavao o događajima iz Grčke. Svi koji prate hor na društvenim mrežama mogli su da vide djeliće atmosfere, tokom priprema, nastupa, druženja sa drugim učesnicima. Ipak, status "Zlato!!!" izazvao je najviše komentara i čestitki, koje su uputili mnogobrojni domaći muzičari, zaljubljenici u horsku muziku u prijatelji hora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana