Velike pripreme za jubilej kolonije Rakani

Aleksandra Madžar
Velike pripreme za jubilej kolonije Rakani

Novi Grad - Završne pripreme za likovnu koloniju "Rakani", koja će biti održana od 11. do 19. avgusta, privode se kraju, a učesnici će, kao i svaki put, imati priliku da stvaraju okruženi prirodnim ljepotama na obali Une.

Posebnu draž ovom sazivu daje i činjenica da polako počinju i pripreme za veliki jubilej, a sljedeće godine biće obilježene tri decenije od održavanja prve kolonije.

- Nadamo se da ćemo povodom godišnjice koloniju zaokružiti i na jedan dokumentaran način, ali i štampanjem monografije ili zbirnog kataloga našeg saziva. Osim likovnog saziva, koji svake godine traje na Bardači pored Srpca, "Rakani" su jedna od najstarijih kolonija u Republici Srpskoj - istakla je dokumentarista u Galeriji Novi Grad Mirjana Drljača, koja je i organizator ovog događaja.

Dodala je da će, kao i do sada, umjetnici imati priliku da uz likovne zadatke posjete Novi Grad i upoznaju njegove znamenitosti.

- Za učesnike je uvijek obavezna tema rasprava o stanju u savremenom slikarstvu i o tome umjetnici rado diskutuju. A nezaboravan događaj za sve je splavarenje rijekom Unom - podsjetila je Drljača.

Tema koju će slikari ostaviti na platnima je slobodna, a organizatori ne postavljaju nikakve zahtjeve, ni što se tiče tehnika.

- Nekada su kod nas dolazili i grafičari, uspijevali smo da nabavimo grafičku presu, ali danas to nismo u mogućnosti. Radovi ostaju u fundusu i naša zbirka kolonije baštini više od 550 djela - kazala je Drljača.

Ovogodišnji saziv biće još jedna prilika da se umjetnici upoznaju, razmijene iskustva i osvrnu se na radove koje su stvarali svi oni koji su bili dio umjetniče priče "Rakani".

Učesnici

Ove godine svoj talenat kistom će na platno "urezati" Miroljub Đorđević i Nemanja Jovanović iz Niša, Stojanka Đorđić-Nikolić iz Beograda, Una Kosić i Nataša Konjević iz Banjaluke i Radivoje Dragin iz Novog Sada. Okruženi prirodnim ljepotama stvaraće i Dragosav Husar, kao i Čedomir Kezić iz Pančeva, ali i mladi umjetnici iz Novog Grada Sanja Stupar, Dalibor Rađenović i Davor Mulalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana