Velika prilika za najmlađe pjesnike

Aleksandra Madžar
Velika prilika za najmlađe pjesnike

Banjaluka - Pripreme za deseti jubilarni Međunarodni festival poezije za djecu "Dječije carstvo" su u punom jeku, kako bi do 20. aprila sve bilo spremno za svečani početak.

Mališani su, kao i prethodnih godina, bili vrijedni i ambiciozni, pa je na i-mejl adresu organizatora Udruženja "KultArt" svaki dan stizalo mnogo prijava iz različitih dijelova Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH. Festival će i ove godine biti održan u Dječijem pozorištu "Jazavac".

Konkurs je završen, pred žirijem je ozbiljan i naporan posao, a predsjednik Udruženja Slobodan Stošić za "Glas Srpske" najavio je programske sadržaje festivala i osvrnuo se na godine iza njih, ali i podsjetio na značaj ove manifestacije

- Naš žiri je isti kao i poslednjih godina - Tode Nikoletić, Jovo Čulić i Slobodan Stanišić. Sve velika imena dečjeg pesništva. Može se desiti da neki drugi veliki pesnik zameni Slobodana Stanišića, koji uveliko piše još četiri istorijska romana za decu i pritisnut je rokovima i ugovorom koji ima, pa je malo "sporan" - objasnio je Stošić.

Podsjetio je da se djeca se takmiče u dvije kategorije, mlađoj i starijoj. Mlađa je, kako kaže, za mališane do četvrtog razreda osmogodišnjih škola i do petog razreda devetogodišnjih škola. Stariju grupu čine djeca od petog do osmog razreda osmogodišnje i od šestog do devetog devetogodišnje.

Pripreme su, kako potvrđuje, uveliko u toku.

- Juri se na sve strane, traže se, pre svega, sponzori. Zato su nam emocije pomešane. Na jednoj strani - ponos. Ej, deseti po redu. Jubilej. I to najvećeg, najbrojnijeg i najkvalitetnijeg festivala dečije poezije u regionu. A na drugoj strani nemoć - finansijske pomoći niotkuda - objašnjava Stošić.

Ipak, nisu pesimistični, o gašenju festivala i ne razmišljaju.

- Sigurno znamo samo da je to manifestacija od značaja za grad Banjaluku i da ćemo dobiti sredstva od grada i to veća nego prošle godine. Ostalo ništa ne znamo. Nego, da ne kukumavčim, snaći ćemo se mi. Deseti jubilarni festival "Dječije carstvo" će biti održan - naglasio je Stošić.

Kada se osvrne na prethodne godine, Stošić je zadovoljan zainteresovanošću djece iz svih krajeva regiona.

- Nama počnu da stižu pesme za festival i pre nego što raspišemo novi konkurs. I svake godine imamo veći broj učesnika, prošle godine je bilo više od 4.500 malih pesnika, a poslato je više od 6.500 radova - ponosan je on.

To je ujedno, naglašava Stošić, i dokaz koliko je festival značajan iz mnogo razloga za Srpsku.

- Da samo vidite i-mejlove koje nam šalju učesnici festivala iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore. I svi ističu da nisu očekivali da je Banjaluka tako lepa, tako čista, koliko su ljudi prijatni, susretljivi. A tek susreti dece sa pesnicima. Da samo znate koliko razgovori sa njima znače malim ljubiteljima pisane reči. Veliki broj njih nakon nekoliko godina učešća izda knjigu, veliki broj tek nakon našeg festivala i neke nagrade koje dobije, dobije pažnju i afirmaciju i u školi i u lokalnoj zajednici iz koje dolazi - priča Stošić.

Princ "Dječijeg carstva"

- Pesnik i dečji pesnik, satiričar, dramski pisac, ilustrator knjiga za decu i kulturni animator Peđa Trajković ovogodišnji je princ "Dječijeg carstva". On je autor loga za "Dječije carstvo". Umetnički je urednik našeg dečjeg književnog časopisa "Riznica". Sa nama je od prvog festivala - rekao Slobodan Stošić.

Konkurs "Uhvati trenutak"

- Konkurs za najbolju fotografiju "Uhvati trenutak", koji organizujemo u znak sećanja na Mirjanu Brkić, je u toku, i biće aktuelan do 15. aprila. Mirjana Brkić je bila dugogodišnji član organizacionog tima, devojčica koja je zabeležila najlepše fotografije sa gostovanja naših pesnika po okolnim gradovima i Banjaluci. Devojčice, koje više nema, ali čijeg se osmeha i dobrote uvek sećamo - kazao je Stošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana