Velika praznina nakon odlaska glumca Dragana Banjca: Volio je ljude više nego što je bilo moguće

Milanka Mitrić
Velika praznina nakon odlaska glumca Dragana Banjca: Volio je ljude više nego što je bilo moguće

BANjALUKA - Kada ode neko drag, od njega se opraštamo riječima topline i tuge, kako to obično biva, onda kada ništa nije utjeha, osim sjećanja na dane pune radosti, života i vremena koje je prošlo.

Glumac Dragan Banjac, onima koji su ga poznavali, ili pak samo gledali u predstavama, bio je drag, a njegovim preranim odlaskom u 47. godini, ostala je velika praznina kakvu samo prerani i iznenadni odlasci ostavljaju. Kolege, prijatelji iz glumačkog svijeta, svi oni koji su voljeli njegove uloge i uživali u njegovim izvedbama, svako na svoj način opraštaju se od njega, riječima, sjećanjima i podsjećanjima na uloge.

- Teško je kada neko tako drag, neko koga su svi voljeli ode tako rano. Bio je naš drug i prijatelj i mi smo kao kolege zajedno počeli da radimo i prije nego što smo upisali Akademiju. Onda smo zajedno upisali Akademiju, pa je ta saradnja postajala jača i veća. Kroz sve poslove koje smo imali i predstave i uloge, provodili smo puno vremena i mimo posla, družeći se. Njegov odlazak nam je baš teško pao - rekao je za “Glas Srpske” glumac Duško Mazalica, govoreći o Banjcu, s kojim je studirao on, kao i kolege glumci Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Božana Bijelić, Boris Šavija, Slađana Zrnić, Miljka Brđanin i Nikolina Friganović.

Prema njegovim riječima, kad je glumio u svakoj ulozi kao da je bio na putu novog otkrivanja.

- Bio je jedna velika duša. Volio je mnogo više ljude, nego što je to uopšte i moguće. Bio je odan drug i prijatelj. Ono što posebno moram da napomenem u ovom trenutku jeste to da su ga djeca mnogo voljela i on, kao i mnogo nas, upravo se iz tog razloga vezao za dječije pozorište koje je bilo njegova druga kuća. Cijeli ansambl u Dječijem pozorištu RS saosjeća s ovim gubitkom, kao da smo i mi izgubili nekoga iz svoje kuće - naveo je on.

Iz Dječijeg pozorišta RS, od člana ansambla, oprostili su se podsjećanjem na njegove uloge u predstavama, kao što su “Crvenkapa”, “Tužni princ”, “Razbojnik Kađa i princeza Nađa”, “Plemeniti Hahaj i strašni Hehej”, “Sirano de Beržerak”, “Ježeva kućica”, “Peća i vuk”, “Tri praseta”, “Folklorna magija”, te ulogama u serijama “To toplo ljeto” i “Hotel Balkan”.

- Odigrao je Banjo više uloga, nego što je doživio godina svog života. Pozorišta pamte. Zauvijek. Opraštamo se sa Draganom Banjcem, ne prihvatajući njegov odlazak. Ispraćamo Dragana Banjca, ne prihvatajući da odlazi - navode iz Dječijeg pozorišta RS i podsjećaju da je posljednju predstavu “Peća i vuk” odigrao 19. februara.

Banjac je rođen 8. aprila 1975. godine, u Banjaluci. Akademiju umjetnosti završio je u klasi Nenada Bojića, a član ansambla Dječijeg pozorišta RS postao je 1997. godine.

- Prerani odlazak Dragana Banjca neprocjenjiv je gubitak za pozorišnu scenu, za umjetnost koju je gradio i tvorio ulogama punim profesionalizma, posvećenosti i ličnog stvaralačkog pečata. Nama - kolegama, saradnicima i prijateljima ostaju veliki bol i praznina koji će biti sastavni dio naših sjećanja na velikog glumca i čovjeka - objavljeno je u saopštenju kolektiva Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje se oprostilo od Banjca.

Od Banjca se, objavom na “Fejsbuk” profilu oprostio književnik Predrag Bjelošević, nekadašnji direktor Dječijeg pozorišta RS.

- Napustio nas je jedan od onih glumaca koji je stasavao zajedno sa svojim voljenim Dječijim pozorištem RS. Bio je akter predstava koje su ostvarile brojne nagrade i gostovanja u svijetu od Londona i Peruđe, do Moskve, Sankt Peterburga i Donguana u Kini ili dalekog sibirskog Abakana. Omiljen među kolegama, čovjek vedrog duha, posebno voljen od “male” iskrene publike - zabilježio je on.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u telegramu saučešća povodom njegove smrti navela je da je njegov prerani odlazak veliki gubitak za Dječije pozorište RS.

- Izražavamo saučešće porodici, kao i rukovodstvu i ansamblu Dječijeg pozorišta RS zbog iznenadne i prerane smrti umjetnika i glumca ovog teatra Dragana Banjca - navela je Trivićeva u telegramu.

Vrijeme i mjesto sahrane, kao i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana