Vedrim bojama slika Rogaticu

Sreten Mitrović
Vedrim bojama slika Rogaticu

Rogatica - Mlada akademska slikarka Danijela Novaković iz Rogatice predstavila je svoje stvaralaštvo na retrospektivnoj izložbi koja je otvorena u zgradi rogatičke Stare gimnazije.

Novakovićeva je nedavno od opštine dobila prostorije za rad, a postavka obuhvata radove koji su nastajali posljednjih desetak godina. Riječ je o slikama koje je mlada Rogatičanka stvarala dok je išla u srednju likovnu školu na Cetinju, ali i kao student Likovne akademije u Trebinju i na magistarskim studijama u Sarajevu.

Srednju likovnu školu “Petar Lubarda” na Cetinju Novakovićeva je završila sa odličnim uspjehom, a Likovnu akademiju u Trebinju sa prosječnom ocjenom devet. Na magistarskim studijama u Sarajevu uči tajne vajarskog zanata.

- Oku ljubitelja likovne umjetnosti ponudila sam više od 200 slika u različitim tehnikama. Tu je akvarel na platnu, ulje na platnu, crteži u olovci, flomasteru, kredi i tušu. I formati izloženih radova su različiti, ima ih od 5h5 centimetara do 1,5h1,2 metra - kaže Novakovićeva.

Posebno je istakla radove nastale na magistarskim studijama.  Izložba je izazvala veliku pažnju brojnih Rogatičana, koji su došli sa radoznalošću da razgledaju slike mlade umjetnice. Postavka će biti otvorena još neko vrijeme, a Novakovićeva kaže da će kasnije prostor pripremiti za novu izložbu.

Osim u svom ateljeu, mlada slikarka stvara i po narudžbi.

Oslikala je i ogradu oko jednog ugostiteljskog objekta u Rogatici.

- Zadovoljna sam kako sam oslikala ogradu i veoma sam zahvalna vlasniku što mi je pružio priliku da se iskažem i na tom polju - kazala je Danijela.

Kolonije

Danijela Novaković bila je učesnik više likovnih kolonija. Slikala je u Višegradu, Doboju, Rogatici, a prošle godine bila je selektor radova rogatičkih naivaca koji su izlagali uz krsnu slavu opštine Preobraženje Gospodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana