Večeras na Plivi “Posljednja večera” Ferdinanda

G.S.
Večeras na Plivi “Posljednja večera” Ferdinanda

Banjaluka – Na Međunarodnoj umjetničkoj koloniji “Pliva 2013” večeras u 21 čas biće izveden performan “Posljednja večera” kojim će slikari, vajari i njihovi gosti obilježiti 99. godišnjicu izbijanja velikog rata i označiti početak obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, kažu organizatori.

Danas na dan objave rata Austrougarske Srbiji, 28. jula 1914. godine, na večeri na izvoru rijeke Plive naći će se austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand, njegova supruga Sofija, atentator Gavrilo Princip, a kroz performans učesnike istorijskog susreta vodiće Ivo Andrić, kao mladobosanac.

Kako najavljuju organizatori, na meniju ove noći biće isto posluženje kakvo je služeno u čast Franca Ferdinanda na večeri 27. juna na Ilidži kod Sarajeva, a piće se isto vino - mostarska “žilavka” iz podruma starih srpskih vinara porodice Jelačić iz Mostara.

Selektor kolonije, akademik Milivoje Unković, lično se pobrinuo za dizajn jelovnika, vinskih etiketa sa likovima Gavrila, Ferdinanda i Sofije za bijelo i likom Gavrila Principa za crno vino.

Svi učesnici performansa nosiće bedževe dizajnirane za ovu noć sa natpisom “Princip je Princip” i bijele košulje sa likom Gavrila Principa na poleđini.

Ovo je prvi događaj u Republici Srpskoj kojim će početi obilježavanje 100. godišnjice Sarajevskog atentata, a samostalno ga priređuju organizatori Likovne kolonije i njihovi prijatelji.

Do večeras ostaje tajna ko će se pojaviti u ulogama Franca Ferdinanda, Sofije, Principa, sudije i Andrića, ali i kako će se taj istorijski susret u performansu završiti.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju: Danica Masniković,  Ranka Lučić-Janković, Mirjana Lučić,  Leon Patchett, Zoran Jovanović Dobrotin,   kompozitor Zoran Hristić i drugi.

Selektor kolonije akademik Milivoje Unković kaže da je sve spremno za performans, da su tehničke pripreme gotove, jela pripremljena, kostimi dopremljeni.  

Kolonija “Pliva 2013” završava se 3. avgusta izložbom radova u arhitektonskom kompleksu “Pliva”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana