"Veče banjalučkih pijanista" održano u Banskom dvoru: Raskoš i ljepota klasike

G.S.
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Koncertom "Veče banjalučkih pijanista", u koncertnoj dvorani Banskog dvora, obilježen je Dan Banskog dvora, a zajedno sa pijanistima Dinkom Blagojevićem, Dejanom Jankovićem i Milanom Savićem nastupio je orkestar "Ban Svetislav Tisa Milosavljević".

Publika je uživala u nadahnutom i virtuoznom izvođenju kompozicija Kamija Sen Sansa, Čajkovskog i Lista, koje je još jednom prikazalo ljepotu i raskoš klasike. Za izuzetno nadahnuto i virtuozno izvođenje solisti i orkestar nagrađeni su dugotrajnim aplauzom.

- Ponosna sam na naš orkestar, koji je po svom opredjeljenju kamerni gudački, ali je uz pomoć spoljnih saradnika bio dostojan imena simfonijski. Za svega nekoliko proba, uz svesrdnu pomoć solista, uspjeli smo da upakujemo izuzetno zahtjevne orkestarske pratnje. Kompletan rad je odisao pozitivnom energijom što mislim da je publika i te kako osjetila. Svakako želim da istaknem i izvođače orkestarskih solo dionica, na violini koncert-majstora Teodora Ikanovića, na violi Srne Majar i na violončelu Stefana Gavrilovića. Na kraju i razlog zbog kojeg smo se okupili, naši cijenjeni pijanisti s kojima godinama sarađujem bili su moja inspiracija od odabira programa pa do posljednjeg tona na koncertu -  rekla je dirigentkinja Branka Radošević Mitrović.

Ovaj koncert ujedno predstavlja nastavak višegodišnje prakse Banskog dvora koja pored predstavljanja značajnih internacionalnih umjetnika istovremeno podrazumijeva i kontinuiranu promociju i predstavljanje rada naših istaknutih umjetnika.

- Nadam se da smo opravdali očekivanja naše drage publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila koncertnu dvoranu i da je uživala u raskošnom programu koji smo za njih pripremili. Bio je izazov u svega nekoliko zajedničkih proba sa orkestrom pripremiti zahtjevan i složen repertoar, ali se nadam da smo u tome uspjeli. Uvijek je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost nastupiti u svom gradu pred domaćom publikom, pred prijateljima, kolegama, studentima, učenicima i radujem se nekim narednim muzičkim izazovima - kazao je pijanista Dejan Janković.

Na koncertu je trebalo da nastupi i banjalučki pijanista Arsen Čarkić, koji je nažalost iz objektivnih zdravstvenih razloga morao da otkaže svoje učešće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana