Vaskrsenje freske presvete Bogorodice

Radmila Đević
Vaskrsenje freske presvete Bogorodice

Višegrad - Istaknute ruske slikarke iz Petrograda, obučene u ruho pravovjernih, Irina Dremina i Olga Fedotova, od početka 20. likovne kolonije u Višegradu posebnim postojanim akrilom oslikavaju fresku na samom ulazu u manastir Uspenija presvete Bogorodice u Dobrunu.

Ono što su darivale grčkim i jerusalimskim hramovima, dvije ruske sestre po pravoslavlju nastavile su i u hramu u Dobrunu. Visina, rad na skelama, težak i zahtjevan položaj tijela, ne sprečavaju ove dvije slikarke da oradoste cijeli Dobrun, Višegrad i pravoslavni živalj Srpske.

Misija je da upravo tu na istom dijelu manastira, gdje je sve do 14. vijeka bila freska Uspenija presvete Bogorodice sa anđelima čuvarima Gavrilom i Mihailom, daruju složenu kompoziciju, bogatu, sa više likova. Bogorodica, Isus, heruvimi, anđeli, apostoli, biće središte ovog majstorstva i prikaza.

Koga god da želja i znatiželja minu da prati ovo majstorsko djelovanje, ostaće očaran rađanjem savršene kompozicije. Manastir ponovo oblači umjetničko ruho, koje je stalnim oštećenjima, napadima, paljenjem, bilo oštećeno. Sada ponovo vaskrsava.

- Radimo zajedno danima, na praznik i nedjeljom ne radimo. Dolazeći u ovaj manastir mi smo presrećne. Osjećamo blagodat, posvuda je izliv Gospodnje milosti, a počašćene smo što ćemo ovo raditi. Svjesne smo koliki je ovo nama, a i manastiru dar. Uzajamno se darivati, pomagati, podržavati, brinuti, jeste i cilj pravoslavlja. Zato i nije teško kada znate šta je konačni cilj, jer u životu imate onoliko koliko dajete - priča slikarka Irina Dremina.

Dodaje da posao koji rade zahtijeva vrijeme, trud, rad i smirenost, ali da uz molitvu sve lakše ide.

- I vremenski uslovi su idealni, drago nam je da ćemo oživjeti zidni živopis na ovom prostoru. Olga će morati zbog obaveza da ode kući u Petrograd, ali ja ostajem sve do oktobra da završim fresku - dodaje Dremina.

Dremina i Fedotova ruski stil i iskustvo živopisa dijele već danima. Živopis koji slikaju izvire iz liturgije i ponovo uvire u nju. Namjera im je da njihov rad svjedoči blistavom i smirenom jasnoćom.

- Nadamo se da ćemo u još nekim manastirima i hramovima u RS pristupiti sličnim poduhvatima kao što smo ovome velikom i milom u Dobrunu. Zahvalne smo i što smo pozvane da baš tokom likovnog saborovanja otpočnemo našu misiju - zadovoljne su ruske slikarke Dremina i Fedotova.

Koloniju je upravo obilježilo crkveno slikarstvo, a osim sestara iz Rusije, slikari Drago Vučić i Branislav Kovačević oslikali su apsidu u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Završeno saborovanje

Likovno saborovanje Višegrad - Dobrun, koje je završeno u subotu, okupilo je 32 eminentna slikara iz devet svjetskih zemalja. Slikari, grafičari, vajari, strip crtači i umjetnički fotografi tokom sedam dana inspiraciju za svoj djela, osim gradske Galerije, tražili su pored ćuprije na Drini, u porti manastira Dobrun i Dobrunskoj Rijeci, te kanjonima rijeka Drine i Rzava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana