Vasilisa Prekrasna šeta scenom

Cvija Mrkonjić
Vasilisa Prekrasna šeta scenom

Banjaluka - Carevići, carica, princeze, vještice, žabe i zmajevi oživjeće u nedjelju na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci kroz predstavu "Vasilisa Prekrasna".

Premijerno izvođenje biće u 20 časova, pod budnim okom glumice Aleksandre Spasojević, koja je na scenu postavila ovaj komad u kojem igra 14 polaznika Škole glume Dječijeg pozorišta RS.

Rusku narodnu priču, u dramatizaciji Miodraga Stanisavljevića, ljubitelji teatra mogu da pogledaju besplatno.

- To je lijepa bajka u kojoj je, kao i u drugim sličnim djelima, jasno definisano šta je zlo, a šta dobro. Glumačku ekipu čine mladi uzrasta od deset i 15 godina, sa kojima radim već četiri godine i zaista su stasali na sceni - kazala je Spasojevićeva.

U priči je riječ o tri carevića kojima je došlo vrijeme za ženidbu, a buduću princezu biraju bacajući strijele u druga kraljevstva. Pravilo je da se moraju oženiti djevojkom iz kraljevstva koje pogode strijelom. Zaplet priče nastaje kada najmlađem Ivanu strijela padne u baru i uzme je žaba, ali majka carica je odlučna i on mora da se oženi. Poslije mnogo zavrzlama priča ima srećan kraj.

- Odrasla sam uz bajke koje mi je otac pričao i voljela sam ih baš zbog jasne definicije dobra i zla. Sigurna sam da će se predstava dopasti publici - kazala je Spasojevićeva.

Reprizna izvođenja predstave planirana su za septembar i oktobar.

 - Rad sa djecom nije jednostavan, ali uvijek daje dobar rezultat. Odlično sam se snašla u ulozi reditelja. Na Akademiji umjetnosti smo kao studenti sami režirali vježbe i diplomski ispit. Iako granica nije jasna, rekla bih da tamo gdje prestaje gluma počinje rediteljski rad - smatra Spasojevićeva.

Stvaralaštvo

Aleksandra Spasojević do sada je režirala desetak predstava. Prvi profesionalni angažman imala je u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac", radeći predstavu "Put po svijetu na trotinetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana