Vanja Ćirković: Nagrada sa Mećavnika posebno draga

Cvija Mrkonjić
Vanja Ćirković: Nagrada sa Mećavnika posebno draga

Istočno Sarajevo - Presrećna sam zbog nagrade koju sam dobila na "Boljšoj" festivalu klasične muzike na Mećavniku, jer je zaista bila jaka konkurencija. Drago mi je što ova manifestacija na Mokroj gori njeguje srpsku i rusku muzičku tradiciju.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" student Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva Vanja Ćirković, koja je harmonikom osvojila žiri ne skrivajući oduševljenje atmosferom i pozitivnom energijom koji vladaju na jedinstvenoj muzičkoj smotri.

- Na Mokroj gori ugošćeni smo na najljepši način. Upoznala sam mnoge muzičare sa domaće i svjetske muzičke scene i slušala sam koncerte izvrsnih izvođača. Voljela bih da učestvujem i sljedeće godine - kazala je Ćirkovićeva.

Mlada talentovana muzičarka rođena je u Novom Sadu 1992. godine, ali roditelji su joj porijeklom iz BiH. Osnovno i srednje obrazovanje započela je u novosadskoj Muzičkoj školi "Isidor Bajić" u klasi profesora Gordane Đurić.

Zvucima harmonike osvojila je i prvo mjesto na Međunarodnom dječijem i omladinskom festivalu u Sankt Peterburgu u Rusiji, koji je održan od 9. do 13. januara ove godine.

Takođe je dobila drugu nagradu na jednom od vodećih svjetskih festivala koji njeguje zvuke za harmoniku, a održava se na Akademiji u Istočnom Sarajevu.

- Učestvovala sam i na "Harmonika festu" u Tivtu gdje mi je pripala prva nagrada. Konkurencija na "Boljšoj" festivalu bila je veoma jaka s obzirom na to da su se na jednom mjestu sjatili vrsni muzičari iz cijele Srbije i RS. Zato mi je ova nagrada posebno draga - navela je Ćirkovićeva.

Za Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu odlučila se, kako kaže, zbog odličnog nastavnog kadra. Student je u klasi profesora dr Zorana Rakića, koji je i dekan Akademije.

Planovi

Vanja Ćirković svira i na klaviru, a planira da se poslije osnovnih studija na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu upiše na master studije. Kaže da nije isključen ni odlazak u inostranstvo na stručno usavršavanje, a nada se da će je uspjeh pratiti bez obzira na to koji put izabere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana