Vajari na Jahorini od 10. jula

Aleksandra Madžar
Vajari na Jahorini od 10. jula

Jahorina - Pripreme za održavanje trinaeste međunarodne likovne kolonije “Art simpozijum Jahorina” su u punom jeku, a od 10. do 24. jula umjetnici iz nekoliko zemalja iskazaće svoju kreativnost.

- Ove godine likovna kolonija za vajare počinje 10. jula, kada će biti i svečano otvaranje. Slikari će se okupiti nešto kasnije, 15. jula, a saziv će biti završen 24. jula - rekao je umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić.

Slikari i vajari iz Španije, Slovenije, Češke, Rusije, Japana, Srbije, Crne Gore i BiH i ovaj put obrađivaće temu “Figura u savremenoj umjetnosti”.

- I vajari i slikari radiće na istu temu. Učesnici će biti smješteni u hotelu na Jahorini i nadam se da će i ove godine priroda i atmosfera uticati na stvaralačku energiju svih učesnika - kazao je Savić.

Istakao je da planiraju da neka od djela, koja nastanu na koloniji, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

- Galerija bi trebalo da obuhvati lokalitet na Jahorini od Poljica, odnosno od ulaska u Olimpijski centar, do platoa na slalom stazi, dužine oko 2.000 metara. Skulpture bi bile postavljene na više lokacije i ispred ugostiteljskih objekata. Do sada nisam imao podršku za ostvarenje ove ideje, ali nadam se da će biti prepoznat značaj otvaranja galerije pod vedrim nebom - dodao je Savić.

Podsjetio je da se slike sa prethodnih kolonija nalaze na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, a djela sa ovogodišnjeg saziva krasiće zidove u novoj zgradi Skupštine grada Istočnog Sarajeva.

Učesnici

Učesnici ovogodišnje likovne kolonije na Jahorini su slikari Milivoje Unković, Manolo Ojonarte, Miriana Savova, Svetla Radulova-Markova, Zoran Krulj, Zdravko Krulj, Nikola Kekerović, Zoran Ogrinc, Kaoru Akabane, Cile Marinković i Aleš Knotek. Takođe, učestvuju i vajari Vitali Isaev, Željka Momirov, Đorđe Arnaut, Daiki Nišimura i Elena Blanč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana