Vajar Milivoje Bokić o novom galerijskom prostoru u Trebinju

Ratomir Mijanović
Vajar Milivoje Bokić o novom galerijskom prostoru u Trebinju

Trebinje - Kao rijetko koji grad na ovim prostorima, na mjestu koje rijetko ko ima, nikao je nedavno kulturni kutak kojeg zasigurno i nadaleko nema. Iza svega stoji vajar Milivoje Bokić.

Kao školjka nasukana na obalama Trebišnjice njegova galerija kao da ovoj rijeci daje dodatnu patinu, umjetničku dubinu, odsjaj koji svijetli nadaleko.

Bokić je za "Glas Srpske" govorio o nastanku ovog prostora, postavci koja je trenutno aktuelna, ali i o svemu onome što je obilježilo dane i godine iza njega. Najvažnija od svega je činjenica da galeriju posjećuju mnogi zaljubljenici u  umjetnost.

- Na objektu galerije, sa prekidima zbog drugih angažmana, radio sam punu deceniju i po, a posjetioci preko postavke izabranih djela sada mogu da vide snove koje sam sanjario cijeli svoj život i za koje sam izgradio galerijski prostor da u njemu ostanu vječito - priča Bokić.

Iza ovog vajara, u nekoliko decenija umjetničkog rada, blizu je 140 izložbi širom bivše Jugoslavije i inostranstva, a njegove skulpture nalaze se u mnogim galerijama i privatnim kolekcijama po evropskim centrima.

Bokićev skulptorski rukopis prepoznatljiv je po oblikovanju već gotovih formi "zagrljaja" korijenja i kamena, koje nalazi u prirodi zavičajne Hercegovine i koje umjetničkim dlijetom "dopisuje" stvarajući "složene, monumentalne i asocijativno višeznačne kompozicije".

Bokić, rođen u Domaševu na Ljubomiru, prije rata živio je u Mostaru, a nakon preživljene golgote u šest hrvatsko-muslimanskih logora "od Dretelja do Lore", 1993. godine vratio se u zavičajno Trebinje, gdje i danas živi i stvara.

Galeriju je prije par mjeseci nadahnutom besjedom otvorio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, istakavši da je Bokićevom galerijom Trebinje dobilo rijetko vrijedan dar, na koji mora biti ponosno.

- Kao što je Barselona dobila dar od velikog Gaudija, takvo uzdarje naš lijepi grad dobija od velikog Milivoja - rekao je vladika Grigorije, kazujući "Darovnu pjesmu" umjetniku, koju je napisao za ovu priliku.

Episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Bokić je zauzvrat poklonio svoj umjetnički rad, skulpturu sa likom srpske kraljice svete Jelene Anžujske.

Mladi umjetnici

Vrata ove galerije Milivoje Bokić je ljubazno otvorio mladim likovnim stvaraocima iz Hercegovine na nedavnoj uspješnoj i veoma dobro posjećenoj izložbi. Sve u svemu, Bokićeva školjka umjetnosti otvorila je svoje skute svima koji to cijene i vole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana