Uzvik Ideš li, rode! opominje i danas

Priredila: Mirna Pijetlović
Uzvik Ideš li, rode! opominje i danas

Beograd - U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, povodom stogodišnjice od smrti Petra Kočića, održana je svečana akademija posvećena velikom srpskom književniku.

Svečanost su u četvrtak uveče zajednički organizovale Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

- Petar Kočić je simbol borbe za nacionalno pravo, borbe za srpski jezik i njegove upotrebe u književnosti, kao i simbol stradanja srpskih pisaca i naroda. Ideja kosovskog mita, kao trajna vertikala srpskog nacionalnog identiteta, zauzima značajno mjesto u Kočićevom stvaralaštvu, i to nije slučajno - rekao je ovo akademik Staniša Tutnjević.

Akademik Tutnjević ističe da je u Kočićevom djelu vidljivo povezivanje između srpskog kulturnog prostora i nacionalnog prostora u BiH, i u Srbiji, odnosno sa Kosovom, epicentrom srpske nacionalne ideje.

Kroz tri slike iz djetinjstva, o Kočiću je slovo držao i akademik Goran Petrović, jer su Kočićeve knjige bile prve koje je pročitao. Kaže da je Kočićevo mjesto u srpskoj književnosti nepomjerivo, da se borio za slobodu, a njegove priče aktuelne su i danas.

- Možemo pročitati skoro svaku njegovu priču iz današnje perspektive. Onaj uzvik "Ideš li, rode", a na drugom kraju tog uzvika više nikoga nema, je opominjući i dan-danas. On je, s druge strane, majstor pripovjedač - ističe Petrović.

Akademik Matija Bećković rekao je da su Kočićeva tragična sudbina i njegov lik bili ikona za njegov narod.

Akademiji posvećenoj Kočiću prisustvovali su akademici iz Srpske i Srbije, a kako je najavljeno, svečana akademija početkom novembra biće održana i u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana