Uz pomoć donatora realizuju terapijsko jahanje

Jasmina Perišić
Uz pomoć donatora realizuju terapijsko jahanje

Banjaluka - Da humanitarne akcije naročito namijenjene djeci uvijek aktiviraju javnost a naročito ljude velikog srca i preduzeća pokazalo je i Donatorsko veče za realizaciju projekta "Terapijsko jahanje za djecu i omladinu sa posebnim potrebama" koje je upriličeno u utorak uveče u hotelu "Bosna".

Cilj akcije je prikupljanje 100.000 KM potrebnih za postizanje vidljivih efekata terapije a to znači angažovanje posebno obučenih fizioterapeuta te konja specijalno dresiranog za ovu namjenu.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je ovom prilikom važnost pomaganja drugim ljudima, a posebno licima sa poteškoćama.

- Zadovoljna sam što je Vlada dio ovog projekta. Vjerujem u Republiku Srpsku koja može da podrži ovakve humanitarne akcije, ali i svakog našeg dobrog đaka, studenta i stručnjaka -  rekla je Cvijanovićeva.

  Planirano je da mališani sa smetnjama u razvoju dva puta sedmično pohađaju časove terapijskog jahanja u trajanju od pola sata, a organizatori cjelokupnog projekta su Klub specijalnih sportova, "Triglav osiguranje" i Radio-televizije Republike Srpske.

Goste, mališane i njihove roditelje, sa nekoliko numera zabavio je popularni bend "Miligram", koji je takođe dalo svoj doprinos u realizaciji terapijskog jahanja.

Koordinator projekta Slavica Kecman zahvalila je na podršci.

- Ovaj projekat ima ogromne benefite na polju razvoja psihomotorike, socijalizacije i inkluzije djece i omladine sa posebnim potrebama. Mi  iz Kluba specijalnih sportova, smo neprofitna organizacija i zavisimo isključivo od donatora, stoga zahvaljujem svima na podršci. Napravljen je prvi veliki korak -  rekla je Kecmanova.

Direktor "Triglav osiguranja"  Matej Žlajpah istakao je da uvijek rado podržavaju humanitarne akcije vezane za djecu.

- Dugo smo u saradnji sa Klubom specijalnih sportova, ali ovo je do sada najveći zajednički projekat. Siguran sam da ćemo uspjeti sakupiti sredstva i zahvaljujem svima koji su podržali našu ideju - rekao je Žlajpah.

Majka jednog od dječaka koji će učestvovati u terapijskom jahanju Maja Jorganović, kaže da njen sin Marko ima sedam i po godina i da ima problem sa socijalizacijom.

- Mislim da će kontakt sa životinjama doprinijeti da se i Markov kontakt sa ljudima poboljša. Voli da ide na jahanje i nadam se da će ovaj projekat biti realizovan na radost djece kojima je ova vrsta pomoći potrebna. Hvala svima koji su voljni da nam pomognu u tome - rekla je Jorganovićeva.

Humanitarni broj

Građani u Republici Srpskoj do kraja ovog mjeseca mogu uključiti u ovo humanitarnu akciju. Aktiviran je  telefonski broj 1457 i oni koji ga pozovu doniraće jednu marku, za projekat kojim se pomažu djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana