Uz "Gudače Svetog Đorđa" počela "Jesenja sonata" u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Kompozicije Edvarda Griga, Antonija Vivaldija i Dmitrija Šostakoviča obilježile su početak šestog Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata", koji je večeras otvoren u Banskom dvoru.

Djela ovih slavnih kompozitora izveo je orkestar "Gudači Svetog Đorđa" iz Srbije, ansambl koji iza sebe ima tri decenije rada i više od 1.600 koncertnih nastupa u Srbiji i inostranstvu. 

Repertoar njihovog koncerta u Banjaluci obuhvatio je djela iz različitih stilskih epoha, a orkestar je izveo Grigovu "Holber svitu, op. 40", Vivaldijev "Koncert za dvije violine i orkestar u a-molu, RV 522" i Šostakovičevu "Kamernu simfoniju op. 110 bis, c-mol", koja je posvećena žrtvama bombardovanja Drezdena.

- Velika nam je čast što smo pozvani da otvorimo jedan ovako značajan festival koji je iz godine u godinu sve bolji i bolji i kvalitetniji, što sa programom, što sa solistima i umetnicima koji dolaze. Program koji smo izveli bio je vrlo interesantan, nadamo se da smo opravdali očekivanja publike i organizatora - kazao je violista u ovom ansamblu Ljubomir Milanović.

On je napomenuo da je orkestar "Sveti Đorđe" često dolazio u Banjaluku i da im je uvijek čast da ponovo dođu.

- Koncert je rasprodat, što pokazuje da nas Banjalučani nisu zaboravili ili je to zbog zaista dobre organizacije, koja uspeva da predstavi banjalučkoj publici što bolji repertoar svih koncerata - dodao je on.

Kao solisti na koncertu nastupili su Mina Meldenson i Ivan Otašević.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović, koji je svečano otvorio festival, pozvao je ljubitelje klasike da posjete "Jesenju sonatu" napomenuvši da mu je čast što upravo ovaj orkestar otvara njeno šesto izdanje.

- Ponosni smo što je "Jesenja sonata" manifestacija koja je u prethodnom periodu snažno odjeknula u čitavom regionu, dobivši izuzetno pozitivne recenzije od strane muzičke kritike, te veliku podršku publike koja nam je kroz maksimalnu posjećenost svih festivalskih programa pokazala da se nalazimo na pravom putu i da umjetnička muzika i te¬ kako ima svoje posjetioce ukoliko im se ponudi kvalitet i adekvatna promocija pripremljenog programa - kazao je Matović. 

"Jesenja sonata" biće nastavljena sutra, kada će u koncertnoj dvorani Banskog dvora nastupiti  "Kugoni trio" iz Belgije, dok je petak rezervisan za nastup Biljane Jašić Radovanović (klavir) i Ognjena Popovića (klarinet). Četvrtog festivalskog dana, u subotu, posjetioci će moći da uživaju u koncertu japanskih muzičarki Jukiko Uno (violina) i Šiori Kuvahare (klavir), a festival će biti zatvoren u nedjelju, kada će nastupiti violončelista Dmitrij Kouzov iz Rusije i orkestar "Kamerata" iz Novog Sada. Svi koncerti počinju u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana