Ustanove kulture u Srbiji emitovaće program putem “Jutjuba”

Srna
Ustanove kulture u Srbiji emitovaće program putem “Jutjuba”

BEOGRAD - Tri pozorišta u Srbiji će u naredna tri dana putem “Jutjub” kanala emitovati predstave povodom Svjetskog dana ire, koji se obilježava sa idejom da slavi umjetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz igru koja označava svima razumljiv jezik.

Narodno pozorište u Beogradu emitovaće snimak premijere baleta “Evgenije Onjegin”, Jugoslovensko dramsko pozorište predstavu “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, a Opera Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu organizuje operu i seriju mini-koncerata tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

Članovi baleta Narodnog pozorišta sačinili su video-pokret u kojem na muziku Sergeja Rahmanjinova, Rapsodiju na Paganinijevu temu i Klavirski koncert broj dva, slave igru umjetnost i život, prenosi “B92”.

Na “Jutjub” kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu sutra u 21.00 čas biće emitovan i snimak premijere baleta “Evgenije Onjegin”, na muziku Petar Čajkovski, inspirisan romanom u stihu Aleksandra Puškina.

Jugoslovensko dramsko pozorište će na svom “Jutjub” kanalu i sajtu sutra emitovati predstavu “Drama o Mirjani i ovima oko nje” Ivora Martinića u režiji Ive Milošević, najavili su iz ovog pozorišta.

Savremeno djelo mladog dramskog pisca iz Zagreba Ivora Martinića prikazuje život koji vode Mirjana i oni oko nje, provodeći svoje dane mirno, u tjeskobnoj svakodnevici, uobičajenim banalnim brigama, bez mnogo uzbuđenja i strasti.

Predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” učestvovala je na 55. Sterijinom pozorju i na festivalima u Zagrebu, Brčkom, Rijeci, Splitu i Mladenovcu.

Reprize su u petak i subotu, 1. i 2. maja, u 21.00 čas i u nedjelju, 3. maja, u 18.00 i 21.00 čas.

Opera Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu organizuje seriju mini-koncerata u različitim dijelovima Novog Sada, i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije, tokom vikenda izvešće polusatne koncerte na više lokacija u gradu - Liman, Podbara, Novo Naselje, Bulevar oslobođenja i druge, uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru “Bela ćao”.

Svjetski dan igre obilježava se u cijelom svijetu sa idejom da slavi umjetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik - igru.

Svake godine jedan poznati igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svijetom, a ove godine poruku je poslao Gregori Vujani Makoma igrač, glumac, koreograf i baletski pedagog iz Južne Afrike.

Makoma je u svojoj poruci istakao da za njega svaki dan predstavlja novi izazov sa kojim se treba suočiti, a kroz igru pokušava da daje smisao ovom svijetu.

“Prolazimo kroz nezamislive tragedije u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao posthumano doba. Više nego ikada, moramo da igramo sa ciljem da podsjetimo svijet da ljudskost još uvijek postoji”, napisao je Makoma.

Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru Uneska 1982. godine, na dan rođenja Žana Žorža Novera /1727-1810/, utemeljivača savremene igre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana